Брезник – обща информация

Община Брезник се намира в Западна България и е една от съставните общини на област Перник. Общината е разположена в централната част на област Перник. Тя е част от историко-географската област Краище и в частност по-малката историко-географска област Граово. Общината има 35 населени места.

Релефът на община Брезник представлява пъстра мозайка от ниски планини, хълмисти области и котловинни дъна. Югоизточната част на общината се заема от високата 700 – 800 метра Брезнишка котловина с площ около 60 квадратни километра. Тук в коритото на река Конска (десен приток на Струма) при махала “Палилула” на село Велковци се намира най-ниската и точка от 680 метра надморска височина. От запад, север и изток котловината е оградена от ниски планини, части от две планински редици: Завалско-Планската и Руйско-Верилската.

Денят на град Брезник се чества всяка година в последната събота на месец юни, когато е Видовден.

Забележителности:

Паметник за битката при Брезник

Мястото на тази съдбоносна битка на хълма Бърдото, край град Брезник, сега е чудесен парк за разходка с места за пикник и отмора. До паметника е изградена и беседка с маси и пейки, както и е обособено място за палене на огън. Мястото е един от паметниците на Българската войнска слава.

В долния край на поляната с възпоминателния паметник се намира и оброчен кръст, край който на Спасовден се прави курбан. До мястото се достига лесно по асфалтов път с начало северно от хълма при брезнишки енорийски храм “Света Петка”.

 Използвана е информация от свободната онлайн енциклопедия Уикипедия
Loading...