Трън – обща информация

Трън е град в Западна България. Той се намира в област Перник, разположен е близо до границата със Сърбия и до градовете Брезник и Драгоман. Градът е административен център на община Трън. Общината има 52 населени места.

Трън се намира в планински район. Разположен е на двата бряга на река Ерма, в най-източната част на високопланинската котловина Знеполе. Заобиколен е от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица. Общината е разположена в северозападната част на област Перник. Тя е част от историко-географската област Краище.

Релефът на община Трън представлява пъстра мозайка от ниски и средновисоки планини, хълмисти области и котловинни дъна. В северната част на общината, по долината на река Ерма е разположена високата 700 – 800 метра Трънска котловина с площ от 55 квадратни километра, дължина около 20 километра и ширина 3 – 4 километра. Тя е известна и като историко-географска област Знеполе. От север, изток и юг котловината е оградена от шест ниски и средновисоки планини, спадащи към така наречената Руйско-Верилска планинска редица. На север от котловината до границата с Република Сърбия са разположени южните склонове на Милославска планина (връх Голема Рудина, 1 485 метра, на граничната бразда, северозападно от село Слишовци) и Руй планина с едноименния си връх (1 706 метра), издигащ се на границата, северно от село Зелениград. От изток котловината се затваря от малката и ниска Ездимирска планина с Големи връх (1 219 метра), намиращ се източно от село Ездимирци. Южно от котловината се простират от изток на запад три ниски планини: Люляк планина (Люцкан планина) (северен дял на Ерулска планина) с връх Люляк 1 324 метра, разположен северно от село Ерул. На запад от нея е по-ниската Лешниковска планина с връх Златарица (1 085,5 метра), издигащ се на запад от село Студен извор. Най-на запад, по границата със Сърбия се простират източните склонове на Боховска планина, която загражда от югозапад Трънската котловина. Нейната най-висока точка връх Въргавица (1 393 метра) се намира на граничната бразда, западно от село Горна Мелна.

Общината е известна с това, че през зимата на 1947 година в град Трън е измерена най-ниската температура на територията на България: -38,3 °C.

Денят на град Трън се чества всяка година на 14 октомври – Петковден.

Забележителности:

Скален параклис “Света Петка” – Трън

Скалният параклис “Света Петка” е естествена пещера, намира се на малко възвишение над извора Ралча, в квартал “Бераинци” на град Трън. Параклисът е възстановен от местни жители със собствени средства в периода 1990 – 1994 година. Изградени са стълби до него, с места за почивка. Възстановена е фасадната стена, която е била разрушена. Култът към света Петка се превръща в една от опорните точки на локалната идентичност на населението в региона. На Петковден (14 октомври), когато се провежда традиционният събор на град Трън се прави курбан до параклиса на светицата. В последните години с развитието на поклонническия туризъм той се посещава все по-често и от хора от по-далечни региони.

Ждрелото на река Ерма

Ждрелото на река Ерма е невероятно красивата местност, която се намира на 5 километра от град Трън. От него води началото си Трънската екопътека с дължина 13 километра, която ще ви разкрие живописните гледки на реката. Ерма извира от сръбската планина Власина и минава 25 километра през територията на България, за да се влее отново в сръбската част на река Нишава. Там тя образува един от най-величествените проломи в цяла Югоизточна Европа – Погановския пролом, който се намира край стария български манастир “Свети Йоан Богослов”. Как да разгледате ждрелото? За да се насладите на скалните феномени, които образува река Ерма по пътя си, може да изберете два маршрута. Единият е Трънската екопътека, която води началото си от асфалтовото шосе на град Трън. Походът ви ще отнеме около 8 часа, изпълнени с вълнуващ преход по малко дървено мостче, черен път с интересен тунел, след който следва и второ дървено мостче. Когато стигнете края, там ще ви очаква величествена панорама към самото ждрело на река Ерма.

Използвана е информация от свободната онлайн енциклопедия Уикипедия

Loading...