Минната камара: Рефендумът в Трън ще раздели населението и няма да е в полза на никого

Инженер Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара, се обърна към кмета на община Трън Станислав Николов и до общинските съветници в общината по повод предложението за свикване на местен референдум за бъдещето на добива на полезни изкопаеми на територията на община Трън, видя Zapadno.com.

Неговите аргументи са в отговор на негативната кампания, която се провежда в продължение на месеци от част от местното население. В техните доводи има редица манипулации, внушения и липсват реалните факти и вслушване в плановете на инвеститора. Писмото е изпратено и с копие до областния управител на Областна администрация Перник – доктор Александър Александров.

Ето го писмото в пълния му вид:

Инж. Иван Андреев

Уважаеми господин Николов,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Поводът да се обърнем към Вас е предложението Ви да се проведе местен референдум с въпрос: „Съгласни ли сте Община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на полезни изкопаеми“.

От името на Българската минно-геоложка камара и лично от свое име изразявам уважението си към механизмите на пряката демокрация в управлението на всяка община в Република България. Но, според мен, стратегическите решения за общината заслужават конструктивен и експертен диалог. Дълбоко се съмнявам, че провеждане на допитване на този етап ще доведе до намаляване на общественото напрежение. Напротив, смятам, че така ще се провокира още повече популизъм и противопоставяне, което може да доведе до игнориране на експертните мнения.

Бих искал да подчертая, че всякакво провеждане на широки обществени дискусии или допитвания до обществеността, преди да е приключила законовата процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, крие риск от подвеждане на населението и може да навреди на социално-икономическото развитие на региона. Това важи не само за проекти в минерално-суровинната индустрия, но и за всички останали икономически дейности.

Отговорът с „да“ или „не“ създава погрешно впечатление, че въпросите пред бъдещето на общината имат просто и лесно решение. Поставянето на експертни въпроси пред широка маса неангажирани със спецификата на материята граждани представлява риск рационалните аргументи да отстъпят пред емоциите по време на вота и дискусията по темата. Във всички случаи отговорът на мнозинството, който ще получите, изразява отношение, а не представлява решение.

Дори и целта на допитването да е само консултативна, формулировката на предложения от Вас въпрос показва отношение към оползотворяването на полезните изкопаеми на общината като цяло. А едно възможно необосновано противопоставяне на добивната индустрия е неприемливо да бъде база за стратегически решения, касаещи 100-годишния хоризонт на региона.

Вече сме имали повод да изразим пред Вас категоричната си позиция, че минерално-суровинната индустрия допринася за развитието на местните общности. Това убеждение е заложено в Европейската инициатива за суровините и Националната стратегия за устойчиво развитие на минната индустрия в България. Техни водещи принципи са, че добивната индустрия е в основата на всички други индустрии и е важен фактор за икономическата стабилност и енергийна независимост на всяка страна. Наличието на подземни богатства в дадена държава или в даден регион от нея е уникална възможност и изключителен шанс за социално-икономическо развитие и повишаване жизнения стандарт на населението в тези региони. Минно-добивната индустрия може да се развива икономически ефективно, екологосъобразно, безопасно за живота и здравето на хората, социално отговорно и в хармония с останалите човешки дейности.

Добивната дейност е неизменна част от историята и традициите на община Трън. Конкретното инвестиционно предложение, което Ви е провокирало да поставите под въпрос бъдещото оползотворявате на полезните изкопаеми в общината, е на компания член на Българската минно-геоложка камара. „Евромакс Сървисиз“ ЕООД е част от инвеститорска група с доказани добри традиции и дългогодишен опит, основани на експертиза и иновации.

Дано предприетата от Вас стъпка да доведе до положителен ефект. За опазване на миньорското минало на общината и в името на устойчивото бъдеще на община Трън Ви призовавам да не допускате въпроса за добивната промишленост да се политизира, да се използва с популистки цели и да става обект на целенасочени манипулации. От това трънската общност едва ли ще спечели.

С уважение:

Инж. Иван Андреев

Изпълнителен директор на БМГК

Виж също...

3 Responses

  1. Стоянова каза:

    “Експерти” у нас колкото щеш. Наливат вода в чужди воденици, сиреч работят в полза на този, който им прави поръчките. Нищо че се водят ” независими”, пък и “експерти”. Като знаем колко дипломирани некадърници доведоха държавата до нивото на едно бунище , доверието ни към тях е равно на нула. Важно е да се проведе успешно линията през безгласен народ. А това е изкуство с години усъвършенствано от другарите.

  2. Вяра Димова каза:

    Един вид: не давайте на населението думата за собствената му съдба! 🙂

  3. Сергей Иванов каза:

    Докажете всяка една своя дума от изложението си г-н Андреев, защото един човек е инженер, когато му вземат дипломата – да докаже, че го бива и без нея, а във Вашият случай излиза, че от устата Ви тече: “Мед и масло” и ще оправи всичките проблеми на местните общности с векове напред?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...