Минната камара: Рефендумът в Трън ще раздели населението и няма да е в полза на никого

Инженер Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара, се обърна към кмета на община Трън Станислав Николов и до общинските съветници в общината по повод предложението за свикване на местен референдум за бъдещето на добива на полезни изкопаеми на територията на община Трън, видя Zapadno.com.

Неговите аргументи са в отговор на негативната кампания, която се провежда в продължение на месеци от част от местното население. В техните доводи има редица манипулации, внушения и липсват реалните факти и вслушване в плановете на инвеститора. Писмото е изпратено и с копие до областния управител на Областна администрация Перник – доктор Александър Александров.

Ето го писмото в пълния му вид:

Инж. Иван Андреев

Уважаеми господин Николов,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Поводът да се обърнем към Вас е предложението Ви да се проведе местен референдум с въпрос: „Съгласни ли сте Община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на полезни изкопаеми“.

От името на Българската минно-геоложка камара и лично от свое име изразявам уважението си към механизмите на пряката демокрация в управлението на всяка община в Република България. Но, според мен, стратегическите решения за общината заслужават конструктивен и експертен диалог. Дълбоко се съмнявам, че провеждане на допитване на този етап ще доведе до намаляване на общественото напрежение. Напротив, смятам, че така ще се провокира още повече популизъм и противопоставяне, което може да доведе до игнориране на експертните мнения.

Бих искал да подчертая, че всякакво провеждане на широки обществени дискусии или допитвания до обществеността, преди да е приключила законовата процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, крие риск от подвеждане на населението и може да навреди на социално-икономическото развитие на региона. Това важи не само за проекти в минерално-суровинната индустрия, но и за всички останали икономически дейности.

Отговорът с „да“ или „не“ създава погрешно впечатление, че въпросите пред бъдещето на общината имат просто и лесно решение. Поставянето на експертни въпроси пред широка маса неангажирани със спецификата на материята граждани представлява риск рационалните аргументи да отстъпят пред емоциите по време на вота и дискусията по темата. Във всички случаи отговорът на мнозинството, който ще получите, изразява отношение, а не представлява решение.

Дори и целта на допитването да е само консултативна, формулировката на предложения от Вас въпрос показва отношение към оползотворяването на полезните изкопаеми на общината като цяло. А едно възможно необосновано противопоставяне на добивната индустрия е неприемливо да бъде база за стратегически решения, касаещи 100-годишния хоризонт на региона.

Вече сме имали повод да изразим пред Вас категоричната си позиция, че минерално-суровинната индустрия допринася за развитието на местните общности. Това убеждение е заложено в Европейската инициатива за суровините и Националната стратегия за устойчиво развитие на минната индустрия в България. Техни водещи принципи са, че добивната индустрия е в основата на всички други индустрии и е важен фактор за икономическата стабилност и енергийна независимост на всяка страна. Наличието на подземни богатства в дадена държава или в даден регион от нея е уникална възможност и изключителен шанс за социално-икономическо развитие и повишаване жизнения стандарт на населението в тези региони. Минно-добивната индустрия може да се развива икономически ефективно, екологосъобразно, безопасно за живота и здравето на хората, социално отговорно и в хармония с останалите човешки дейности.

Добивната дейност е неизменна част от историята и традициите на община Трън. Конкретното инвестиционно предложение, което Ви е провокирало да поставите под въпрос бъдещото оползотворявате на полезните изкопаеми в общината, е на компания член на Българската минно-геоложка камара. „Евромакс Сървисиз“ ЕООД е част от инвеститорска група с доказани добри традиции и дългогодишен опит, основани на експертиза и иновации.

Дано предприетата от Вас стъпка да доведе до положителен ефект. За опазване на миньорското минало на общината и в името на устойчивото бъдеще на община Трън Ви призовавам да не допускате въпроса за добивната промишленост да се политизира, да се използва с популистки цели и да става обект на целенасочени манипулации. От това трънската общност едва ли ще спечели.

С уважение:

Инж. Иван Андреев

Изпълнителен директор на БМГК

Виж също...

3 Responses

  1. Стоянова каза:

    “Експерти” у нас колкото щеш. Наливат вода в чужди воденици, сиреч работят в полза на този, който им прави поръчките. Нищо че се водят ” независими”, пък и “експерти”. Като знаем колко дипломирани некадърници доведоха държавата до нивото на едно бунище , доверието ни към тях е равно на нула. Важно е да се проведе успешно линията през безгласен народ. А това е изкуство с години усъвършенствано от другарите.

  2. Вяра Димова каза:

    Един вид: не давайте на населението думата за собствената му съдба! 🙂

  3. Сергей Иванов каза:

    Докажете всяка една своя дума от изложението си г-н Андреев, защото един човек е инженер, когато му вземат дипломата – да докаже, че го бива и без нея, а във Вашият случай излиза, че от устата Ви тече: “Мед и масло” и ще оправи всичките проблеми на местните общности с векове напред?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...