Сняг до 20 сантиметра покрива страната, обявиха жълт код в 23 области

В 23 области в страната е обявен жълт код за сняг и поледици за днес. Изключение правят София и югозападните райони. Снеговалежът, в съчетание с вятъра, води до навявания. Очаква се нова снежна покривка между 10 и 20 см.

Ограничава се движението на камиони над 12 тона по републиканските пътища в областите Разград и Русе поради силен снеговалеж, предаде БНР. Пътят Разград – Шумен е затворен за движение на всички видове моторни превозни средства заради снегонавявания. От Областното пътно управление съобщават, че няма сигнали за закъсали автомобили през нощта. 38 машини обработват пътищата в района. Сняг вали само на територията на община Кубрат.

Днес и утре заради труднопроходимите пътища и ниските температури учениците в Силистренската община Главиница няма да ходят на училище. Заради силния вятър в района има затворени пътища. По основните направления за Русе, Шумен и Добрич, е забранено движението на автомобили над 12 тона. Затворени за движение са отсечките между селата Поляна и Попина и Ситово-Дулово. Слушатели сигнализираха, че в отечката от Дулово към селата Овен и Руйно са закъсали повече от 20 автомобила, сред които и автобус с шивачки, които се опитват да отидат на работа. Ограничено е движението от Силистра към Тутракан за тежкотоварни автомобили над 12 т. Затворен за движение за всички моторни превозни средства е пътят Исперих – Стефан Караджа – Тутракан. От вчера в област Силистра е обявена и грипна епидемия.

Няма бедстващи хора и селища без ток и вода във Варненска област, съобщиха от областната администрация. Пътят Кривня – Равна – Неново в община Провадия остава затворен. Затворени са и Кичево – Орешак, Варна – Добрич е отворен. Пътят Ветрино – Калиманци е затворен заради нулева видимост и бурен вятър. Във Варна градският транспорт се движи със затруднение, има заледени участъци. Пристанище Варна е затворено, полетът за София от летище Варна в 8.45 ч. е отменен заради силния вятър, който достига 15 метра в секунда.

В Хасковска област продължава да вали и новата снежна покривка е над 40 сантиметра. Забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по трите основни коридора от Хасково за Пловдив, Стара Загора и Кърджали. Изцяло непроходим и затворен за всички превозни средства е пътят Димитровград – Симеоновград. Затворен за движение е и пътят Големанци – Мандра. Там 25-тонен камион е препречил пътя и в момента се работи за изтеглянето му от пътното платно близо до Николово. В района на Ивайловград ситуацията също е тежка. Автобусите по направленията за Хасково и за Кърджали няма да пътуват.  Областният управител на Хасково Станислав Дечев съобщи, че няма бедстващи хора по селата, няма прекъснато снабдяване или недостъпни за спешните екипи населени места.

В област Ямбол поради снегонавявания са затворени за тежкотоварни автомобили пътищата Калчево – Челник, Калчево – Войника и Калчево – Стефан Караджово.

Отменена е грипната епидемия в Кюстендилска област. Възстановяват се плановите операции в болниците, свижданията, детските и женските консултации и имунизациите.

Десет селища в община Рудозем са без ток заради обилния сняг. Няма тежки ситуации. Има аварирали далекопроводи, каза кметът Румен Пехливанов. Той е издал заповед превозните средства в общината да се движат задължително с вериги. Цялата налична техника работи, заяви Пехливанов. По думите му, проблемите по пътищата до голяма степен се дължат на факта, че тази заповед не се спазва.

Усложнена е обстановката в родопската част на област Пазарджик. Цялата налична техника на снегопочистващите фирми е на терен.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...