Сняг до 20 сантиметра покрива страната, обявиха жълт код в 23 области

В 23 области в страната е обявен жълт код за сняг и поледици за днес. Изключение правят София и югозападните райони. Снеговалежът, в съчетание с вятъра, води до навявания. Очаква се нова снежна покривка между 10 и 20 см.

Ограничава се движението на камиони над 12 тона по републиканските пътища в областите Разград и Русе поради силен снеговалеж, предаде БНР. Пътят Разград – Шумен е затворен за движение на всички видове моторни превозни средства заради снегонавявания. От Областното пътно управление съобщават, че няма сигнали за закъсали автомобили през нощта. 38 машини обработват пътищата в района. Сняг вали само на територията на община Кубрат.

Днес и утре заради труднопроходимите пътища и ниските температури учениците в Силистренската община Главиница няма да ходят на училище. Заради силния вятър в района има затворени пътища. По основните направления за Русе, Шумен и Добрич, е забранено движението на автомобили над 12 тона. Затворени за движение са отсечките между селата Поляна и Попина и Ситово-Дулово. Слушатели сигнализираха, че в отечката от Дулово към селата Овен и Руйно са закъсали повече от 20 автомобила, сред които и автобус с шивачки, които се опитват да отидат на работа. Ограничено е движението от Силистра към Тутракан за тежкотоварни автомобили над 12 т. Затворен за движение за всички моторни превозни средства е пътят Исперих – Стефан Караджа – Тутракан. От вчера в област Силистра е обявена и грипна епидемия.

Няма бедстващи хора и селища без ток и вода във Варненска област, съобщиха от областната администрация. Пътят Кривня – Равна – Неново в община Провадия остава затворен. Затворени са и Кичево – Орешак, Варна – Добрич е отворен. Пътят Ветрино – Калиманци е затворен заради нулева видимост и бурен вятър. Във Варна градският транспорт се движи със затруднение, има заледени участъци. Пристанище Варна е затворено, полетът за София от летище Варна в 8.45 ч. е отменен заради силния вятър, който достига 15 метра в секунда.

В Хасковска област продължава да вали и новата снежна покривка е над 40 сантиметра. Забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по трите основни коридора от Хасково за Пловдив, Стара Загора и Кърджали. Изцяло непроходим и затворен за всички превозни средства е пътят Димитровград – Симеоновград. Затворен за движение е и пътят Големанци – Мандра. Там 25-тонен камион е препречил пътя и в момента се работи за изтеглянето му от пътното платно близо до Николово. В района на Ивайловград ситуацията също е тежка. Автобусите по направленията за Хасково и за Кърджали няма да пътуват.  Областният управител на Хасково Станислав Дечев съобщи, че няма бедстващи хора по селата, няма прекъснато снабдяване или недостъпни за спешните екипи населени места.

В област Ямбол поради снегонавявания са затворени за тежкотоварни автомобили пътищата Калчево – Челник, Калчево – Войника и Калчево – Стефан Караджово.

Отменена е грипната епидемия в Кюстендилска област. Възстановяват се плановите операции в болниците, свижданията, детските и женските консултации и имунизациите.

Десет селища в община Рудозем са без ток заради обилния сняг. Няма тежки ситуации. Има аварирали далекопроводи, каза кметът Румен Пехливанов. Той е издал заповед превозните средства в общината да се движат задължително с вериги. Цялата налична техника работи, заяви Пехливанов. По думите му, проблемите по пътищата до голяма степен се дължат на факта, че тази заповед не се спазва.

Усложнена е обстановката в родопската част на област Пазарджик. Цялата налична техника на снегопочистващите фирми е на терен.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...