Музеят в Брезник излага най-старата снимка от Граовския събор и други експонати за “Сурова” – СНИМКИ

Общинският исторически музей в Брезник показва уникални снимки, грамоти и медали в експозицията “Сурова през годините”, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията ще се проведе за втора поредна година и е посветена на маскарадния фестивал “Сурова”, който ще се проведе тази събота в Брезник. В нея ще бъдат показани архивни снимки, грамоти и медали от селата Кошарево, Долна Секирна, Конска, Бегуновци, Гигинци, Гърло, Садовик, Банище и Ръждавец.

Най-старата снимка, която гражданите и гостите на Брезник могат да видят е от 20 юни, 1963 година. На нея са фотографирани участници в Граовския събор в планина Бърдото. Интересен факт е, че дълги години празникът е бил забранен в града от тогавашния строй и честван само по селата. В малките населени места всички се събирали, за да спазят традицията, която е с над 100-годишна история. Жителите от града са си взимали болнични по време на “Сурова”, за да отидат в селата и да празнуват. По традиция по време на “Сурова” сурвакарите събират пари за здраве от къща на къща. В миналото със събраните средства се подготвял курбан за благоденствие в селото. Това сподели директорът на музея Аниела Асенова.

Наименованието на брезнишките сурвакари е “сурвашкаре”, допълни уредникът на музея Станислава Малинова. Радостното е, че през последните години много деца взимат участие в традиционния празник, казаха още от музея.

Експозицията “Сурова през годините” може да бъде разгледана в общинския исторически музей в Брезник и в съботния ден от 9 до 16 часа.

Виж също...

1 Response

  1. Людмил Панев каза:

    Имам снимка от сурва в Бегуновци от 1948г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...