Кметът на Панагюрище покани противници и подкрепящи на намерението за златодобив в Трън

Кметът на Панагюрище Никола Белишки кани всеки, който е заинтересован по темата с инвестиционното намерение на “Евромакс Сървисиз” ЕООД за добиване на златни руди в района на Трън. Градоначалникът е открит към всеки човек без значение дали е противник или привърженик на златодобива. Това той сподели специално пред Zapadno.com.

На вчерашната сесия на Общински съвет – Трън беше прочетено писмо написано от кмета на Община Панагюрище Никола Белишки във връзка с информация в публичното пространство. Кметът опровергава твърденията в публичното пространство, че модерната болница в Панагюрище е за онкоболни лица, мината и туризма там са несъвместими, земеделието и мината също не били съвместими и други твърдения уронващи престижа на общината и “Асарел-Медет” АД.

Кметът на Панагюрище подчерта, че не иска писмото, което е изпратил до общинската администрация в Трън и областния управител на Перник да се тълкува като опит да повлиява на решението на институциите за златодобив.
“Няма нищо, което да ме притеснява, защото всичко е публично и то може да се види едно към едно. Аз ще покажа факти и реалното – това, което може да се случи. Не искам да повлиявам по никакъв начин на решението за златодобив в Трън. Единствено искам хората, които се притесняват да дойдат и да видят как са нещата тук, но нищо повече.”, каза Никола Белишки.

“Отправям покана към всички – и тези, които се съмняват, тези, които се страхуват и тези, които подкрепят. Можем да седнем, да поговорим какво се е случило в развитието на общината и как си партнираме с бизнеса.”, каза още кметът на Панагюрище.

По думите на кмета Белишки Община Панагюрище си сътрудничи добре и с други частни фирми, освен с “Асарел-Медет” АД.

Прочетете пълния текст на писмото на кмета на Община Панагюрище, което беше изчетено на вчерашната сесия на общинския съвет в Трън:

ДО 

Г-Н СТАНИСЛАВ НИКОЛОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ТРЪН

ДО
Д-Р ВЕСЕЛИНА ШИШКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – ТРЪН

КОПИЕ:
ДО
Г-Н АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ
НА ОБЛАСТ ПЕРНИК

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НИКОЛОВ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ШИШКОВА,

Честита Нова 2017 година! Приемете моите най-сърдечни пожелания за крепко здраве, много успехи и добруване на Вас и жителите на Вашата община!
Най-учтиво каня Вас, Вашия екип, Общинска администрация и Общинския съвет да посетите община Панагюрище в удобно за Вас време. Тогава ще Ви предоставим обективна информация за влиянието на „Асарел-Медет“АД върху развитието на региона. Ще се радвам да имаме възможността лично да дискутираме въпросите, които вълнуват Вашите съграждани.
Напоследък сме свидетели на медийни изяви и нагнетяване на напрежение против инвестиционно намерение за възстановяване на златодобива във Вашата община. Останахме озадачени, че по този повод се разпространяват откровени лъжи и спекулации, които пряко касаят община Панагюрище. Като кмет съм длъжен да опровергая някои от най-фрапиращите неверни твърдения и да Ви приканя винаги, когато имате въпроси, да се обръщате към нас, ако те касаят състоянието и развитието на Панагюрище.
Първо, трябва да имате предвид, че категорично не отговарят на истината внушенията, че новата болница в Панагюрище била „онкоболница“, построена заради повишени ракови заболявания в нашия район. Напротив – МБАЛ „Уни Хоспитал“ е многопрофилна, а не специализирана болница. Тя работи по 35 медицински специалности и има над 700 души медицински и немедицински персонал. Това е проект, който е реализиран като публично-частно партньорство – съвместно между „Асарел-Медет“ АД и Община Панагюрище. Благодарение на инвестицията от над 90 млн. лв. някогашната стара и едва оцеляваща общинска болница стана една от най-модерните в страната и на Балканите, като в нея има пациенти от цяла България и чужбина. Като Кмет на община Панагюрище аз остро възразявам срещу всеки опит да се дискредитира нашият проект „Уни Хоспитал“, който бе отличен като Инвестиция на годината за 2015 г. и с гордост наричаме „Новото Панагюрско съкровище“.
Колкото до заболеваемостта, бихте могли да се запознаете с данните на Комплексен онкологичен център – Пловдив, които бяха публикувани и в медиите. Статистиката показва, че в Панагюрище онкологичната заболеваемост е значително под средната за страната – 434.88 спрямо 510.68 на 100 000 души население през 2015 г. От данните за региона можете да проверите, че в Панагюрище тази заболеваемост е не само под средната за страната, но и под средната за Пазарджик, за област Пловдив и дори за „СПА столицата на Балканите“ Велинград, съответно 445.14, 507.07 и 483.90 на 100 000 души за 2015 г. Моля да имате предвид тези данни, когато някой се опитва да внушава необосновани страхове сред жителите на Вашата община.
Друго невярно твърдение, в което също се замества името на Панагюрище, е, че развитието на минното дело и туризма били несъвместими. Сами можете да се уверите, че при нас те се развиват в пълна хармония и дори самата минна компания е най-големият местен инвеститор в сферата на туризма чрез своя СПА хотел „Каменград“. Пак чрез публично-частно партньорство с „Асарел-Медет“ АД и Община Панагюрище бяха построени многофункционалната спортна зала с 2000 седящи места и залата трезор на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей.
Спекулира се още, че минното дело е несъвместимо със земеделието, но в нашата община можете да се убедите в противното. През последните години тук особено интензивно се развива биоземеделието и това е видно от публичния регистър на биопроизводителите в Министерството на земеделието и храните.
Действително, „Асарел-Медет“АД е най-голямото и структуроопределящо предприятие за икономиката на нашата община и целия регион. Безспорно, предприятието е сред най-предпочитаните работодатели в цялата страна заради високия социален стандарт, който осигурява на своите работници и служители. От десетилетия това е най-големият дарител на Община Панагюрище, като подкрепя всички сфери – събития от културния календар, програмата ни за развитие на даровитите деца, инициативи на училищата и детските градини, спортните клубове, читалищата и т.н. Отделно, приходите от заплащаните местни данъци и такси и отчисленията от концесионната такса са гръбнакът на собствените приходи в общинския бюджет и ние сме на едно от водещите места в рейтингите по финансова самостоятелност. Важно е, че когато сме търсили помощта на дружеството за реакция при извънредни или бедствени ситуации, винаги сме получавали подкрепа – и като финансиране, и като техника, и като хора.
По отношение на екологичното състояние в община Панагюрище категорично Ви препоръчвам да се допитвате до компетентния контролен орган РИОСВ-Пазарджик, за да получите достоверна и изчерпателна информация. Известно ми е, че през последните години „Асарел-Медет“АД няма никакви наложени санкции за неспазване на екологичните изисквания. В мое присъствие, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева даде много висока оценка на инвестициите и екологичните проекти при посещението си в „Асарел-Медет“ през 2016 г. На нас не ни е известно да има друго предприятие в страната, при което на интернет сайта му да се предават автоматично и в реално време данните за състоянието на реките в района. Тази информация е достъпна за всички по всяко време, включително за нас, за кметовете на населените места в района, за контролните органи и за всички заинтересовани.
За мене е странно, че напрежението, което изглежда се насажда при Вас, идва още на най-ранен етап на проекта, преди да са се чули експертните екологични и други становища. Уверявам Ви, че можете да се обръщате към нас за достоверна и обективна информация във връзка с дейността на „Асарел-Медет“ АД на територията на община Панагюрище. Моля Ви да ме информирате за всеки случай, в който подозирате, че се разпространява невярна информация за Община Панагюрище, за да мога да проверя съответния въпрос.
Още веднъж – заповядайте в удобно за Вас време, за да се запознаем и лично да добиете впечатления от община Панагюрище, която през годините – за радост и гордост на всички нас, става все по-добро място за живот и работа.
Желая Ви щастлива и успешна Нова година!

17 януари 2016 г.

С уважение:
Кмет на община Панагюрище
Никола Белишки

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...