Кметът на Панагюрище покани противници и подкрепящи на намерението за златодобив в Трън

Кметът на Панагюрище Никола Белишки кани всеки, който е заинтересован по темата с инвестиционното намерение на “Евромакс Сървисиз” ЕООД за добиване на златни руди в района на Трън. Градоначалникът е открит към всеки човек без значение дали е противник или привърженик на златодобива. Това той сподели специално пред Zapadno.com.

На вчерашната сесия на Общински съвет – Трън беше прочетено писмо написано от кмета на Община Панагюрище Никола Белишки във връзка с информация в публичното пространство. Кметът опровергава твърденията в публичното пространство, че модерната болница в Панагюрище е за онкоболни лица, мината и туризма там са несъвместими, земеделието и мината също не били съвместими и други твърдения уронващи престижа на общината и “Асарел-Медет” АД.

Кметът на Панагюрище подчерта, че не иска писмото, което е изпратил до общинската администрация в Трън и областния управител на Перник да се тълкува като опит да повлиява на решението на институциите за златодобив.
“Няма нищо, което да ме притеснява, защото всичко е публично и то може да се види едно към едно. Аз ще покажа факти и реалното – това, което може да се случи. Не искам да повлиявам по никакъв начин на решението за златодобив в Трън. Единствено искам хората, които се притесняват да дойдат и да видят как са нещата тук, но нищо повече.”, каза Никола Белишки.

“Отправям покана към всички – и тези, които се съмняват, тези, които се страхуват и тези, които подкрепят. Можем да седнем, да поговорим какво се е случило в развитието на общината и как си партнираме с бизнеса.”, каза още кметът на Панагюрище.

По думите на кмета Белишки Община Панагюрище си сътрудничи добре и с други частни фирми, освен с “Асарел-Медет” АД.

Прочетете пълния текст на писмото на кмета на Община Панагюрище, което беше изчетено на вчерашната сесия на общинския съвет в Трън:

ДО 

Г-Н СТАНИСЛАВ НИКОЛОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ТРЪН

ДО
Д-Р ВЕСЕЛИНА ШИШКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – ТРЪН

КОПИЕ:
ДО
Г-Н АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ
НА ОБЛАСТ ПЕРНИК

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НИКОЛОВ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ШИШКОВА,

Честита Нова 2017 година! Приемете моите най-сърдечни пожелания за крепко здраве, много успехи и добруване на Вас и жителите на Вашата община!
Най-учтиво каня Вас, Вашия екип, Общинска администрация и Общинския съвет да посетите община Панагюрище в удобно за Вас време. Тогава ще Ви предоставим обективна информация за влиянието на „Асарел-Медет“АД върху развитието на региона. Ще се радвам да имаме възможността лично да дискутираме въпросите, които вълнуват Вашите съграждани.
Напоследък сме свидетели на медийни изяви и нагнетяване на напрежение против инвестиционно намерение за възстановяване на златодобива във Вашата община. Останахме озадачени, че по този повод се разпространяват откровени лъжи и спекулации, които пряко касаят община Панагюрище. Като кмет съм длъжен да опровергая някои от най-фрапиращите неверни твърдения и да Ви приканя винаги, когато имате въпроси, да се обръщате към нас, ако те касаят състоянието и развитието на Панагюрище.
Първо, трябва да имате предвид, че категорично не отговарят на истината внушенията, че новата болница в Панагюрище била „онкоболница“, построена заради повишени ракови заболявания в нашия район. Напротив – МБАЛ „Уни Хоспитал“ е многопрофилна, а не специализирана болница. Тя работи по 35 медицински специалности и има над 700 души медицински и немедицински персонал. Това е проект, който е реализиран като публично-частно партньорство – съвместно между „Асарел-Медет“ АД и Община Панагюрище. Благодарение на инвестицията от над 90 млн. лв. някогашната стара и едва оцеляваща общинска болница стана една от най-модерните в страната и на Балканите, като в нея има пациенти от цяла България и чужбина. Като Кмет на община Панагюрище аз остро възразявам срещу всеки опит да се дискредитира нашият проект „Уни Хоспитал“, който бе отличен като Инвестиция на годината за 2015 г. и с гордост наричаме „Новото Панагюрско съкровище“.
Колкото до заболеваемостта, бихте могли да се запознаете с данните на Комплексен онкологичен център – Пловдив, които бяха публикувани и в медиите. Статистиката показва, че в Панагюрище онкологичната заболеваемост е значително под средната за страната – 434.88 спрямо 510.68 на 100 000 души население през 2015 г. От данните за региона можете да проверите, че в Панагюрище тази заболеваемост е не само под средната за страната, но и под средната за Пазарджик, за област Пловдив и дори за „СПА столицата на Балканите“ Велинград, съответно 445.14, 507.07 и 483.90 на 100 000 души за 2015 г. Моля да имате предвид тези данни, когато някой се опитва да внушава необосновани страхове сред жителите на Вашата община.
Друго невярно твърдение, в което също се замества името на Панагюрище, е, че развитието на минното дело и туризма били несъвместими. Сами можете да се уверите, че при нас те се развиват в пълна хармония и дори самата минна компания е най-големият местен инвеститор в сферата на туризма чрез своя СПА хотел „Каменград“. Пак чрез публично-частно партньорство с „Асарел-Медет“ АД и Община Панагюрище бяха построени многофункционалната спортна зала с 2000 седящи места и залата трезор на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей.
Спекулира се още, че минното дело е несъвместимо със земеделието, но в нашата община можете да се убедите в противното. През последните години тук особено интензивно се развива биоземеделието и това е видно от публичния регистър на биопроизводителите в Министерството на земеделието и храните.
Действително, „Асарел-Медет“АД е най-голямото и структуроопределящо предприятие за икономиката на нашата община и целия регион. Безспорно, предприятието е сред най-предпочитаните работодатели в цялата страна заради високия социален стандарт, който осигурява на своите работници и служители. От десетилетия това е най-големият дарител на Община Панагюрище, като подкрепя всички сфери – събития от културния календар, програмата ни за развитие на даровитите деца, инициативи на училищата и детските градини, спортните клубове, читалищата и т.н. Отделно, приходите от заплащаните местни данъци и такси и отчисленията от концесионната такса са гръбнакът на собствените приходи в общинския бюджет и ние сме на едно от водещите места в рейтингите по финансова самостоятелност. Важно е, че когато сме търсили помощта на дружеството за реакция при извънредни или бедствени ситуации, винаги сме получавали подкрепа – и като финансиране, и като техника, и като хора.
По отношение на екологичното състояние в община Панагюрище категорично Ви препоръчвам да се допитвате до компетентния контролен орган РИОСВ-Пазарджик, за да получите достоверна и изчерпателна информация. Известно ми е, че през последните години „Асарел-Медет“АД няма никакви наложени санкции за неспазване на екологичните изисквания. В мое присъствие, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева даде много висока оценка на инвестициите и екологичните проекти при посещението си в „Асарел-Медет“ през 2016 г. На нас не ни е известно да има друго предприятие в страната, при което на интернет сайта му да се предават автоматично и в реално време данните за състоянието на реките в района. Тази информация е достъпна за всички по всяко време, включително за нас, за кметовете на населените места в района, за контролните органи и за всички заинтересовани.
За мене е странно, че напрежението, което изглежда се насажда при Вас, идва още на най-ранен етап на проекта, преди да са се чули експертните екологични и други становища. Уверявам Ви, че можете да се обръщате към нас за достоверна и обективна информация във връзка с дейността на „Асарел-Медет“ АД на територията на община Панагюрище. Моля Ви да ме информирате за всеки случай, в който подозирате, че се разпространява невярна информация за Община Панагюрище, за да мога да проверя съответния въпрос.
Още веднъж – заповядайте в удобно за Вас време, за да се запознаем и лично да добиете впечатления от община Панагюрище, която през годините – за радост и гордост на всички нас, става все по-добро място за живот и работа.
Желая Ви щастлива и успешна Нова година!

17 януари 2016 г.

С уважение:
Кмет на община Панагюрище
Никола Белишки

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...