“Сурова ‘2017” в Брезник – атрактивна, магнетична, непринудена и неповторима – НАД 300 СНИМКИ

Приключи 14-то издание на маскарадния фестивал “Сурова ‘2017” в Брезник. Равносметката след празника е, че това издание ще остане в историята със своята атрактивност, магнетичност, непринуденост и неповторимост. Така новият сайт на Брезник, Трън и региона – Zapadno.com може да обобщи днешния фестивал.

Мощен звън от чановете на всичките около 30 групи от населени места от брезнишко, радомирско, земенско и пернишко. 1134 бяха участниците в тазгодишния фестивал. Един от тях беше на 1 година и 1 месец. Детето-сурвакар се казва Филип и е от групата на село Ребро. Именно това е радващото, че през последните години много млади хора се включват в традицията на сурвакарските игри. Най-възрастният участник беше 82-годишният Ангел Теофилов от село Бегуновци. Групата от пернишкия квартал “Църква” докара най-високата сурвачка – цели 3 метра и 70 сантиметра височина (била 4 метра, но се наложило да я скъсят).

Множество фотографи и оператори заснеха традицията в Брезник. Два дрона, които не се разбраха на кого са записаха от птичи поглед шествието на сурвакарските групи.

Тази година за първи път брезнишки ученици пременени в ямурлуци прочетоха обръщение-спогодва на граовски диалект. След това предадоха обръщението на кмета на Община Брезник Васил Узунов.

Сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци си направи обща снимка пред читалище “Просвещение-1870”, където дефилираха участниците.

Групата от град Батановци усмихна замръзналите лица на публиката с мултифункционалната си каруца, теглена от магаре. Каруцата разполагаше със собствена печка (на дърва или въглища така и не успяхме да разберем, но задими района на площад “9-и септември”), скара с цвърчащи кебапчета и солидно озвучаване, на което би завидял всеки диджей.

Сурвакарската групата от брезнишкото село Ребро завзеха пространството пред читалището, където бе импровизираната сцена за празника. Част от участниците в групата начервиха по бузите кмета на Община Брезник Васил Узунов и зам. кметът Иван Бъчваров. След случилото се това бе една от темите, които обсъждаха двамата управници.

Сцената пред читалището се превърна в дансинг, където групите изиграваха кръшни хора и ръченици под звуците на оркестрите им. Няои от сурвакарските групи пък заиграваха хоро по време на шествието им. Почти всички групи черпиха присъстващите официални гости с домашна баница.

 

Всяка от групите изпъкваше с нещо без значение какво. Всеки участник беше оригинален по своему, но в духа на традицията Сурова.

Кулминацията беше минути след 18 часа, когато сурвакарите тръгнаха с горящи факли и запалиха кладата на площада. Последва 4-минутна заря, която оцвети небето над Брезник, а силните залпове се разнесоха в околията.

Човек на сайта беше на фестивала през целия ден и проследи всичко това плюс някои подробности. Разгледайте всички над 300 снимки от 14-то издание на маскарадния фестивал “Сурова ‘2017” през обектива на Zapadno.com.

Снимките са качени в 3 галерии на Фейсбук страницата на Zapadno.com. Може да видите всяка една галерия като натиснете на заглавията им по-долу:

ГАЛЕРИЯ: “Сурова ‘2017” през обектива на Zapadno.com – 1 част

ГАЛЕРИЯ: “Сурова ‘2017” през обектива на Zapadno.com – 2 част

ГАЛЕРИЯ: “Сурова ‘2017” през обектива на Zapadno.com – 3 част

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...