“Сурова ‘2017” в Брезник – атрактивна, магнетична, непринудена и неповторима – НАД 300 СНИМКИ

Приключи 14-то издание на маскарадния фестивал “Сурова ‘2017” в Брезник. Равносметката след празника е, че това издание ще остане в историята със своята атрактивност, магнетичност, непринуденост и неповторимост. Така новият сайт на Брезник, Трън и региона – Zapadno.com може да обобщи днешния фестивал.

Мощен звън от чановете на всичките около 30 групи от населени места от брезнишко, радомирско, земенско и пернишко. 1134 бяха участниците в тазгодишния фестивал. Един от тях беше на 1 година и 1 месец. Детето-сурвакар се казва Филип и е от групата на село Ребро. Именно това е радващото, че през последните години много млади хора се включват в традицията на сурвакарските игри. Най-възрастният участник беше 82-годишният Ангел Теофилов от село Бегуновци. Групата от пернишкия квартал “Църква” докара най-високата сурвачка – цели 3 метра и 70 сантиметра височина (била 4 метра, но се наложило да я скъсят).

Множество фотографи и оператори заснеха традицията в Брезник. Два дрона, които не се разбраха на кого са записаха от птичи поглед шествието на сурвакарските групи.

Тази година за първи път брезнишки ученици пременени в ямурлуци прочетоха обръщение-спогодва на граовски диалект. След това предадоха обръщението на кмета на Община Брезник Васил Узунов.

Сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци си направи обща снимка пред читалище “Просвещение-1870”, където дефилираха участниците.

Групата от град Батановци усмихна замръзналите лица на публиката с мултифункционалната си каруца, теглена от магаре. Каруцата разполагаше със собствена печка (на дърва или въглища така и не успяхме да разберем, но задими района на площад “9-и септември”), скара с цвърчащи кебапчета и солидно озвучаване, на което би завидял всеки диджей.

Сурвакарската групата от брезнишкото село Ребро завзеха пространството пред читалището, където бе импровизираната сцена за празника. Част от участниците в групата начервиха по бузите кмета на Община Брезник Васил Узунов и зам. кметът Иван Бъчваров. След случилото се това бе една от темите, които обсъждаха двамата управници.

Сцената пред читалището се превърна в дансинг, където групите изиграваха кръшни хора и ръченици под звуците на оркестрите им. Няои от сурвакарските групи пък заиграваха хоро по време на шествието им. Почти всички групи черпиха присъстващите официални гости с домашна баница.

 

Всяка от групите изпъкваше с нещо без значение какво. Всеки участник беше оригинален по своему, но в духа на традицията Сурова.

Кулминацията беше минути след 18 часа, когато сурвакарите тръгнаха с горящи факли и запалиха кладата на площада. Последва 4-минутна заря, която оцвети небето над Брезник, а силните залпове се разнесоха в околията.

Човек на сайта беше на фестивала през целия ден и проследи всичко това плюс някои подробности. Разгледайте всички над 300 снимки от 14-то издание на маскарадния фестивал “Сурова ‘2017” през обектива на Zapadno.com.

Снимките са качени в 3 галерии на Фейсбук страницата на Zapadno.com. Може да видите всяка една галерия като натиснете на заглавията им по-долу:

ГАЛЕРИЯ: “Сурова ‘2017” през обектива на Zapadno.com – 1 част

ГАЛЕРИЯ: “Сурова ‘2017” през обектива на Zapadno.com – 2 част

ГАЛЕРИЯ: “Сурова ‘2017” през обектива на Zapadno.com – 3 част

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...