Ученици в ямурлуци отправиха на граовски диалект обръщение-спогодба “Сурова” в Брезник – ВИДЕО

ХІV-то издание на маскарадния фестивал „Сурова ‘2017“ в Брезник стартира с обръщение-спогодба на граовски, предаде репортер на Zapadno.com.

1134 са участниците в маскарадния фестивал, които ще гонят злото в Брезник. На откриването на празника за първи път ученици от СУ „Васил Левски“–Брезник отправиха обръщение-спогодба на автентичен граовски диалект. Обръщението е между брезничани, участниците във фестивала и гостите на празника. Спогодбата е подготвена в духа на граовската фолклорна традиция.

В инициативата взеха участие около дузина деца от 2 до 7 клас, ученици в брезнишкото училище. Те са от фолклорни групи „Граовчета за народознанието“ с ръководител Емилия Максимова и „Граовче“ с ръководител Яна Кираджиева. Обръщението-спогодба бе предадено на кмета на Община Брезник Васил Узунов.

Сред официалните гости бяха народният представител и зам. председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, областния управител на Перник д-р Александър Александров, кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска, зам. кметовете на Община Перник Севделина Ковачева, инж. Владислав Караилиев, Денислав Захариев, зам. председателят на Общински съвет-Перник Румяна Гьорева, директорът на “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов, директорът на ПМГ “Христо Смирненски” – Перник Емилия Грозданова, бившият областен управител на Перник Иво Петров и други. Гостите бяха сурвакани от ученици от СУ “Васил Левски” – Брезник.

До 16 часа се очаква по централната част на града да преминат 513 сурвакари от 12 групи от брезнишко и региона. Участниците до 16 часа ще бъдат от първия лъч, който ще се отправи от паркинг НАРКООП и паркинга на общината. След 16 часа потеглят участниците от втория лъч. Той ще бъде от площад “Чорни” и ще е съставен от 621 сурвакари от 16 групи – гостуващи и от брезнишко.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ОБРЪЩЕНИЕТО-СПОГОДБА:
ВИЖТЕ ОТКРИВАНЕТО НА “СУРОВА” ВЪВ ВИДЕОТО:

Следете Zapadno.com, за да разберете как протича ХІV-то издание на маскарадния фестивал „Сурова ‘2017“ в Брезник. Очаквайте видео и снимки!

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...