Ученици в ямурлуци отправиха на граовски диалект обръщение-спогодба “Сурова” в Брезник – ВИДЕО

ХІV-то издание на маскарадния фестивал „Сурова ‘2017“ в Брезник стартира с обръщение-спогодба на граовски, предаде репортер на Zapadno.com.

1134 са участниците в маскарадния фестивал, които ще гонят злото в Брезник. На откриването на празника за първи път ученици от СУ „Васил Левски“–Брезник отправиха обръщение-спогодба на автентичен граовски диалект. Обръщението е между брезничани, участниците във фестивала и гостите на празника. Спогодбата е подготвена в духа на граовската фолклорна традиция.

В инициативата взеха участие около дузина деца от 2 до 7 клас, ученици в брезнишкото училище. Те са от фолклорни групи „Граовчета за народознанието“ с ръководител Емилия Максимова и „Граовче“ с ръководител Яна Кираджиева. Обръщението-спогодба бе предадено на кмета на Община Брезник Васил Узунов.

Сред официалните гости бяха народният представител и зам. председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, областния управител на Перник д-р Александър Александров, кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска, зам. кметовете на Община Перник Севделина Ковачева, инж. Владислав Караилиев, Денислав Захариев, зам. председателят на Общински съвет-Перник Румяна Гьорева, директорът на “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов, директорът на ПМГ “Христо Смирненски” – Перник Емилия Грозданова, бившият областен управител на Перник Иво Петров и други. Гостите бяха сурвакани от ученици от СУ “Васил Левски” – Брезник.

До 16 часа се очаква по централната част на града да преминат 513 сурвакари от 12 групи от брезнишко и региона. Участниците до 16 часа ще бъдат от първия лъч, който ще се отправи от паркинг НАРКООП и паркинга на общината. След 16 часа потеглят участниците от втория лъч. Той ще бъде от площад “Чорни” и ще е съставен от 621 сурвакари от 16 групи – гостуващи и от брезнишко.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ОБРЪЩЕНИЕТО-СПОГОДБА:
ВИЖТЕ ОТКРИВАНЕТО НА “СУРОВА” ВЪВ ВИДЕОТО:

Следете Zapadno.com, за да разберете как протича ХІV-то издание на маскарадния фестивал „Сурова ‘2017“ в Брезник. Очаквайте видео и снимки!

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...