След промените: Катаджии съставиха акт за 1000 лева на шофьор навлязъл в участък на ВиК авария

Само за изминалия уикенд над 20 шофьори са били принудени от КАТ да слязат от колите си и да тръгнат пеша, след като в сила влязоха последните промени в  Закона за движение по пътищата, пише вестник „Монитор“.

С поправките полицаите вече имат право да демонтират на пътя регистрационните табели на автомобили, чиито водачи откажат алкохолна проба.На 7 от заловените в събота шофьори номерата са били свалени в София, на един – в Хасково, и на още трима – във Видин, Ловеч и Варна. Друг водач пък е бил хванат без книжка и отново е трябвало да прибере автомобила си с пътна помощ, тъй като е бил наказан на шосето.

Вече е факт и първата солена глоба в размер на 1000 лв. Тя е съставена от катаджии на водач, влязъл в забранен участък, в който е бил извършван спешен ремонт на водопреносната мрежа.

От 21 януари влязоха в сила нови правила за движение по пътищата, според които сваляне на табелите на превозните средства ще се извършва, когато шофьорите пътуват без книжка, когато дрегерът отчете повече от 0,5 промила алкохол, при употреба на дрога и когато са отказвали проба с дрегер или кръвен тест.

Движение в насрещното платно на автомагистралата – при първо подобно нарушение водачът се наказва с глоба от 1000 лв. и забрана за шофиране от 3 месеца. Повторното нарушение ще бъде съпроводено с двойно и тройно по-високи санкции. Строго е забранено участието в гонки – при първо такова нарушение глобата е 3 хил. лв. и 1 година лишаване от правото лицето да шофира. При повторно нарушение, санкциите ще бъдат двойно и тройно по-високи.

Ако се движите с 40 км/ч по-бързо от позволеното, ще ви глобят с 600 лв. Ако превишената скорост е 50 км/ч – глобата ще бъде 700 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца. До сега тази глоба беше само 200 лв., но явно не е била достатъчно висока.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...