Трънчани се събират, за да отпразнуват 1-во място на вековния дъб от село Насалевци

На 4 февруари в трънското село Насалевци ще се съберат, за да отпразнуват 1-во място на 638-годишен дъб, предаде репортер на Zapadno.com.

Механа “Гергана” в село Насалевци ще бъде изпълнена с трънчани, които живеят в София, Перник, Трън и селата. Хората ще отпразнуват 1-во място на 638-годишния дъб, който расте до външната стена на църквата “Рождество Богородично” в населеното място. Дъбът е удостоен с титлата “Дърво с корен” за 2016 година. Титлата си получава по време на официалната церемония по награждаването, организирана от фондация “ЕкоОбщност”.

Дървото от трънското село ще представи България в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2017”. Той ще се проведе в Прага, Чехия. Гласуването за конкурса е от 1-и до 28-и февруари.

Мястото, където расте дървото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (12-14 век). Църквата “Рождество Богородично” е построена през 1859 година. Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.

Механата, в която ще се съберат хората не работи целогодишно и ще отвори вратите си само за честването. Собственикът дори предал ключовете на заведението специално за сбирката. Празненството ще започне в 12 часа, а на масата се очаква да бъдат наредени домашно приготвени баници, кексове и други ястия. Сбирката ще бъде още по-задушевна от запалената камина, а дърва за нея ще бъдат докарани от организаторите.

Всяка медия, която иска да отрази събитието е добре дошла, споделиха още организаторите.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...