Трънчани се събират, за да отпразнуват 1-во място на вековния дъб от село Насалевци

На 4 февруари в трънското село Насалевци ще се съберат, за да отпразнуват 1-во място на 638-годишен дъб, предаде репортер на Zapadno.com.

Механа “Гергана” в село Насалевци ще бъде изпълнена с трънчани, които живеят в София, Перник, Трън и селата. Хората ще отпразнуват 1-во място на 638-годишния дъб, който расте до външната стена на църквата “Рождество Богородично” в населеното място. Дъбът е удостоен с титлата “Дърво с корен” за 2016 година. Титлата си получава по време на официалната церемония по награждаването, организирана от фондация “ЕкоОбщност”.

Дървото от трънското село ще представи България в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2017”. Той ще се проведе в Прага, Чехия. Гласуването за конкурса е от 1-и до 28-и февруари.

Мястото, където расте дървото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (12-14 век). Църквата “Рождество Богородично” е построена през 1859 година. Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.

Механата, в която ще се съберат хората не работи целогодишно и ще отвори вратите си само за честването. Собственикът дори предал ключовете на заведението специално за сбирката. Празненството ще започне в 12 часа, а на масата се очаква да бъдат наредени домашно приготвени баници, кексове и други ястия. Сбирката ще бъде още по-задушевна от запалената камина, а дърва за нея ще бъдат докарани от организаторите.

Всяка медия, която иска да отрази събитието е добре дошла, споделиха още организаторите.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...