Изложба на архивни снимки показва Граовката – гиздава и пременена през първите десетилетия на 20 век

В Държавен архив – Перник е експонирана изложба „Граовката – гиздава и пременена”. Тя е част от проекта „Перник в обектива на времето“ на народно читалище „Миньор-2005 г.“ с фотографии от фондовете на Държавен архив – Перник. Изложбата е била открита на 29 декември, 2016 година и е била в Държавен архив – Перник, сега фотографиите ще гастролират по читалища в областта. Сред тях е и брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Все още не е уточнена дата, на която изложбата „Граовката – гиздава и пременена” ще гостува в Брезник, научи Zapadno.com.

Снимките са запечатали хубостта и обаянието на граовката, вплела частица от душевността си в облеклото, съчетавайки традиция и модерност.

Експозицията проследява в хронология първите десетилетия на XX век, когато граовския литак е заменен с рокли. Интелигенцията, дошла от Европа – инженери и техници в Мини Перник и техните семейства, шият облеклото си при модни шивачи, носят фини дълги палта с кожени яки и шапки с цветя, държат елегантни чантички и ветрила в ръце. Повлияни от заобикалящата ги градска среда, местните млади жени, подражавайки на интелигенцията започват също да поръчват рокли от фабричен плат в модните ателиета. Процесът се ускорява от все по-налагащия се градски облик на Перник чрез промяна на инфраструктурата и създаване на институции в селището.

На ежегодните минни балове и различни други празнични събития, организирани от Минната управа за интелигенцията, има винаги и задължителни норми за облеклото. Баловете за техническия състав не са толкова изискани, но поканените се подготвят за тях специално и дълго.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...