Изложба на архивни снимки показва Граовката – гиздава и пременена през първите десетилетия на 20 век

В Държавен архив – Перник е експонирана изложба „Граовката – гиздава и пременена”. Тя е част от проекта „Перник в обектива на времето“ на народно читалище „Миньор-2005 г.“ с фотографии от фондовете на Държавен архив – Перник. Изложбата е била открита на 29 декември, 2016 година и е била в Държавен архив – Перник, сега фотографиите ще гастролират по читалища в областта. Сред тях е и брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Все още не е уточнена дата, на която изложбата „Граовката – гиздава и пременена” ще гостува в Брезник, научи Zapadno.com.

Снимките са запечатали хубостта и обаянието на граовката, вплела частица от душевността си в облеклото, съчетавайки традиция и модерност.

Експозицията проследява в хронология първите десетилетия на XX век, когато граовския литак е заменен с рокли. Интелигенцията, дошла от Европа – инженери и техници в Мини Перник и техните семейства, шият облеклото си при модни шивачи, носят фини дълги палта с кожени яки и шапки с цветя, държат елегантни чантички и ветрила в ръце. Повлияни от заобикалящата ги градска среда, местните млади жени, подражавайки на интелигенцията започват също да поръчват рокли от фабричен плат в модните ателиета. Процесът се ускорява от все по-налагащия се градски облик на Перник чрез промяна на инфраструктурата и създаване на институции в селището.

На ежегодните минни балове и различни други празнични събития, организирани от Минната управа за интелигенцията, има винаги и задължителни норми за облеклото. Баловете за техническия състав не са толкова изискани, но поканените се подготвят за тях специално и дълго.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...