Кметът на Слаковци: Ежегодното провеждане на фестивала “Сурва” в Перник стана банално, хората вече губят интерес

Ежегодното провеждане на маскарадния фестивал “Сурва” в Перник е станало банално, а хората вече губят интерес. Това каза специално за Zapadno.com кметът на брезнишкото село Слаковци Димитър Димитров.

От 7-8 години сурвакарската група на село Слаковци не участва във фестивала. Тази година също няма да бъде направено изключение. Кметът Димитър Димитров каза още, че за фестивала в Перник всяка група трябва сама да поеме разноските си. Това също е една от причините групата да не взима участие в най-големия маскараден фестивал в Европа.

“Това всяка година дето го направиха стана банално малко. Аз виждам и интереса на хората. Така се губи интересът в хората. То няма какво ново да се покаже, защото съгласете, че да речем аз тази година като съм направил маска ами поне две години ще я ползвам нея само. Да не говорим, че едни маски се ползват с години наред. Едно време си беше интересно като беше през 4 години, после го направиха през 2. Тогава имаше някаква интрига и подготовка сега вече с това ежегодно провеждане хората се обезвериха.”, каза кметът.

Всяка година на 13 януари сурвакарската група на Слаковци приема тази на село Селищен дол. На следващата година домакини са сурвакарите от Селищен дол и така двете групи се редуват.

Групите от селата Непразненци, Садовик и Ребро също няма да вземат участие на “Сурва” в Перник. Кметските наместници на селата Садовик и Ребро, които добре представиха групите си на “Сурова” в Брезник, също посочиха за причина невъзможността да поемат разноските си за участие във фестивала в Перник.

Въпреки това сурвакарските групи от 8 брезнишки села ще покажат ликовете си пред публиката на площад “Кракра Пернишки” в областния град. Ако сте пропуснали може да прочетете: Сурвакарските групи от 8 брезнишки села ще дефилират на фестивала „Сурва“ в Перник – график

Фестивалът в Перник води своето начало от средата на 60-те години на 20-и век. През първите години името му е променяно няколко пъти, а също и периодичността на провеждане – разликата между отделните издания е достигнала до 4 години. След 2008 година фестивалът “Сурва” започва да се провежда всяка година.

Zapadno.com ще даде възможност на всеки, който има мнение по темата с фестивала “Сурва” в Перник да се изкаже свободно и безпристрастно. Може да ни пишете на електронната ни поща info@zapadno.com или на Фейсбук страницата на сайта www.facebook.com/zapadno

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...