Информационна агенция ПИК: СКАНДАЛ! Кметът на ГЕРБ в Трън се заиграва с последователи на “Да, България”

През последната година се наблюдава тенденция в малките общини, при която представители на партия „Зелените“ успяват да подчинят местната власт начело с кметове и общински съвети. Схемата е твърде любопитна. На прицел са основно малки общини, пише ПИК.
Такива са случаите във Велинград и Радомир, където главен играч в схемата е членът на партия „Зелените“ Асен Велев. Същият организира подписки и прави инициативни комитети, чрез които вкарва в общинските съвети предложение за референдум с един и същи въпрос: „Съгласни ли сте община …….. да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?”. Начинът, по който е зададен въпросът съвсем не е случаен – с акцент върху отрицанието и очевидно внушение във въпроса, с което се цели объркване на местното население. Последният му успех е референдума в Трън. Велев и създаденият от него инициативен комитет подтикват кмета Станислав Николов да внесе предложението за референдум със същия въпрос като този в Радомир и Велинград, а целта е отново референдумът в Трън да съвпадне с предсрочния парламентарен вот. Изключително удобен момент, за да може темата да се използва за политически цели.
Успоредно с този процес върви и друг, но много свързан с първия – учредяването на структурите на новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов „Да, България“. В Перник местната структура включва Петър Петров  – ексдепутат от ГЕРБ, тръгнал си със скандал от партията, Ивайло Велинов – фейсбук активист и остър критик на минното дело в района и Галина Гергинова, която оглавява инициативния комитет „Съседите”, водещ битка с въгледобива в Перник.
И тримата съдействат на организацията срещу добива в Радомир и Трън, като по този начин оказват подкрепа на Асен Велев на централно ниво.

Всеизвестно е, че кметът на Трън Станислав Николов, който е от ГЕРБ, е в деликатни отношения с ръководството и след скандала от близкото минало с блъснатото от него дете. Тогава премиерът Бойко Борисов остро осъди поведението на Николов, което явно го кара да търси варианти за политическото си бъдеще, като прокара мостове и към други политически формации в дясно. Индиректното сближаване с представители на „Зелените“ му осигурява добра основа за сътрудничество с бившия правосъден министър и лидер на „Да, България“. Доказателство за това е и фактът, че лично кметът на Горна Малина, който работи тясно с партия „Зелените“, през декември посети Трън и обеща пълно съдействие на колегата си за провеждане на референдум. Няколко седмици по-късно Николов внася предложението в Общинския съвет.

Очевидно схемата на „Зелените“ и „Да, България“ е добре премислен рекет и цели да манипулира общественото мнение, като внася отвън и се опитва да пришие на местното население в различни български общини негативно мнение по угодни за двете партии теми. Докъде ще стигнат с нечистите си намерения зависи преди всичко от гражданите на тези изброените градове, а коя ще е следващата община, която ще попадне под прицела на псевдоеколозите, предстои да разберем.
Във връзка със статията на информационна агенция ПИК, репортер на сайта Zapadno.com направи няколко опита даоткрие кметът на Община Трън Станислав Николов за коментар по материала, но не го откри.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...