Минната камара: Има риск от подвеждане на населението в Трън с манипулативни аргументи против златодобива

Има риск от подвеждане на населението в Трън с манипулативни аргументи против златодобива. Това каза в интервю, излъчено днес по програма “Хоризонт” на БНР инженер Иван Адреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара.

Проектът за добив на злато край Трън предизвика недоволство сред част от жителите. Според Сдружение “Трън” добивните дейности ще доведат до трайно увреждане на околната среда, замърсяване на водоизточниците. Запазените природни територии в момента са подходящо условие за развитие на екотуризма. Беше създадено и сдружение, което подкрепя изграждането на мина за добив на злато. Българската минно-геоложка камара подкрепя инвеститора, предаде БНР.

Българското законодателство в сферата на околната среда е синхронизирано с европейското и няма да се стигне до замърсяване на природните територии, ако бъде дадена концесия за реални добивни дейности, коментира изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара инженер Иван Андреев. Съществува риск от подвеждане на населението с манипулативни аргументи против добива на полезни изкопаеми, според Камарата. Позицията е в резултат от отразените опасения за увреждане на околната среда, представени от Сдружение “Трън”, което е против проекта за добив на злато в района. Други основни акценти, който инженер Иван Андреев представи е, че инвеститорът предлага алтернативи за транспортните пътища да не преминават през населените места, организира технологията, за да ограничи максимално запрашеността и има оптимални решения за хвостохранилището. Освен това изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара добави, че инвестиционното намерение казва, че 400 души ще бъдат заети, като 95% от тях ще са местни хора, които чрез заетост в бъдещата мина ще имат увеличена  покупателната способност и качество на живот.

Преди дни кметът на Трън Станислав Николов обяви, че ще бъде проведен референдум заради разногласията за ползите от проекта за добив на злато, но от Българската минно-геоложката камара изпратиха писмо до кмета и Общинския съвет в Трън, в което заявиха, че провеждане на допитвания до обществеността, преди да е приключила законовата процедура по оценка на въздействието върху околната среда, крие риск от подвеждане на населението и може да навреди на социално-икономическото развитие на региона.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...