Брезничанката Емилия Максимова: Трябва да помогнем на нашите деца да си знаят корена и да съхраняваме словесния фолклор – ВИДЕО

През изминалата седмица в Брезник се проведе 14-то издание на маскарадния фестивал “Сурова”. За първи път на откриването му се отправи обръщение-спогодба на граовски диалект от ученици облечени в ямурлуци. Обръщението беше инициирано от краеведът и ръководител на фолкорна група “Граовчета за народнознанието” към СУ”Васил Левски” Емилия Максимова. Ден след провеждането на фестивала политологът Татяна Буруджиева, която беше сред гостите на празника, каза в ефира на Нова телевизия част от обръщението-спогодба. Пред камерата на Zapadno.com Емилия Максимова разказа за идеята си по повод нетрадиционният начин на откриването на фестивала. Тя сподели и други интересни факти за “Сурова” и трънския диалект.

“Сурвакарският фестивал е моята болка, радост, гордост, защото години наред бях председател на Окръжния център за художествена самодейност. На първия фестивал с международно участие “Сурва” в Перник през 1985 година Емилия Максимова е била секретар на организационния комитет. Тя е била носител на голямата награда “Данчо Николов”, с когото се и познава.

“Аз смятам, че словесният фолклор, наред с песенния и танцовия трябва да се съхранява. Няма по-добро от това да знаем книжовния език и да го ползваме, но също така много добро е да си знаеме корена.”, сподели краеведът Емилия Максимова.

Тя е издала книжка “Гюшегевци от Граово” (преведено “Граовски шегобийци”), в която пише, че на нея и е по-трудно да се изрази на книжовен език отколкото на диалектен. Емилия Максимова каза още, че трънския диалект е още по-уникален и дори са направени вицове свързани с него.

“В крайна сметка нашите деца трябва да им помогнем да си знаят корена. И колко е хубаво това, че идват, че им е интересно. Това са момчета в седми клас – може да си представите, че светът им се върти. Идват с удоволствие, правят го с отговорност. Те не са артисти, те не са свикнали – две от тях излизат за първи път пред толкова народ. Но аз се радвам и не искам те да бъдат артисти. Аз искам те да се научат правилно да четат.”, каза за групата ученици, които прочетоха обръщението-спогодба и са част от фолклорната група “Граовчета за народознанието”. Вижте във видеото какво още разказа краеведът от Брезник.

ИНТЕРВЮ С КРАЕВЕДЪТ ЕМИЛИЯ МАКСИМОВА:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...