Брезничанката Емилия Максимова: Трябва да помогнем на нашите деца да си знаят корена и да съхраняваме словесния фолклор – ВИДЕО

През изминалата седмица в Брезник се проведе 14-то издание на маскарадния фестивал “Сурова”. За първи път на откриването му се отправи обръщение-спогодба на граовски диалект от ученици облечени в ямурлуци. Обръщението беше инициирано от краеведът и ръководител на фолкорна група “Граовчета за народнознанието” към СУ”Васил Левски” Емилия Максимова. Ден след провеждането на фестивала политологът Татяна Буруджиева, която беше сред гостите на празника, каза в ефира на Нова телевизия част от обръщението-спогодба. Пред камерата на Zapadno.com Емилия Максимова разказа за идеята си по повод нетрадиционният начин на откриването на фестивала. Тя сподели и други интересни факти за “Сурова” и трънския диалект.

“Сурвакарският фестивал е моята болка, радост, гордост, защото години наред бях председател на Окръжния център за художествена самодейност. На първия фестивал с международно участие “Сурва” в Перник през 1985 година Емилия Максимова е била секретар на организационния комитет. Тя е била носител на голямата награда “Данчо Николов”, с когото се и познава.

“Аз смятам, че словесният фолклор, наред с песенния и танцовия трябва да се съхранява. Няма по-добро от това да знаем книжовния език и да го ползваме, но също така много добро е да си знаеме корена.”, сподели краеведът Емилия Максимова.

Тя е издала книжка “Гюшегевци от Граово” (преведено “Граовски шегобийци”), в която пише, че на нея и е по-трудно да се изрази на книжовен език отколкото на диалектен. Емилия Максимова каза още, че трънския диалект е още по-уникален и дори са направени вицове свързани с него.

“В крайна сметка нашите деца трябва да им помогнем да си знаят корена. И колко е хубаво това, че идват, че им е интересно. Това са момчета в седми клас – може да си представите, че светът им се върти. Идват с удоволствие, правят го с отговорност. Те не са артисти, те не са свикнали – две от тях излизат за първи път пред толкова народ. Но аз се радвам и не искам те да бъдат артисти. Аз искам те да се научат правилно да четат.”, каза за групата ученици, които прочетоха обръщението-спогодба и са част от фолклорната група “Граовчета за народознанието”. Вижте във видеото какво още разказа краеведът от Брезник.

ИНТЕРВЮ С КРАЕВЕДЪТ ЕМИЛИЯ МАКСИМОВА:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...