Историкът Аниела Асенова: Граовци сме обидени на Перник, защото ни откраднаха маскарадния фестивал – ВИДЕО

Празникът “Сурова” има над 100-годишна история, а корените му са в брезнишко. За този факт разказа специално за аудиторията на Zapadno.com историкът, краевед и дирекор на Общинския музей в Брезник Аниела Асенова.

“Много хора се чудят и казват “сурва”. Не е “сурва”, в граовско е “сурова”. Това е правилното наименование на този зимен празник. Той се е зародил в далечни времена. Според професор Джонова той идва от траките. Според по-нови историци и изследвания на Александър Мартинов, който е колега филолог и който 58-а година издава един сборник “Умотворения”. Той прави изследвания на всички села в граовско и установява, че всъщност в различните села започва точно на 13 срещу 14 януари.”, каза Аниела Асенова.

След 9 септември, 1944 година тогавашната власт забранява честването на “Сурова” в Брезник. Паралелно с него е забранен и събора на Видовден. В онези години традицията “Сурова” е продължила в брезнишките села. Случвало се е хора от Брезник да си взимат болничен, ако дните на фестивала се паднат през работната седмица, за да присъстват на “Сурова”.

През 1963 година е направен събор на Бърдото, на който са поканени кукери от селата. В общинския исторически музей се пазят архивни снимки отпреди повече от половин век, които са свързани с фестивала по селата и неговото провеждане в град Брезник. В определен период “Сурова” се е провеждал на градския стадион.

“Не само брезничани, но и граовци сме обидени на Перник, защото всъщност те ни откраднаха фестивала.”, добави историкът и краевед Аниела Асенова. Тя каза още, че основната идея на фестивала “Сурова” не е да прогонва злото.

Какво още каза историкът, краевед и дирекор на Общинския музей в Брезник Аниела Асенова пред камерата на Zapadno.com вижте във видеото.

ИСТОРИКЪТ И КРАЕВЕД АНИЕЛА АСЕНОВА ЗА ФЕСТИВАЛА “СУРОВА”:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...