Историкът Аниела Асенова: Граовци сме обидени на Перник, защото ни откраднаха маскарадния фестивал – ВИДЕО

Празникът “Сурова” има над 100-годишна история, а корените му са в брезнишко. За този факт разказа специално за аудиторията на Zapadno.com историкът, краевед и дирекор на Общинския музей в Брезник Аниела Асенова.

“Много хора се чудят и казват “сурва”. Не е “сурва”, в граовско е “сурова”. Това е правилното наименование на този зимен празник. Той се е зародил в далечни времена. Според професор Джонова той идва от траките. Според по-нови историци и изследвания на Александър Мартинов, който е колега филолог и който 58-а година издава един сборник “Умотворения”. Той прави изследвания на всички села в граовско и установява, че всъщност в различните села започва точно на 13 срещу 14 януари.”, каза Аниела Асенова.

След 9 септември, 1944 година тогавашната власт забранява честването на “Сурова” в Брезник. Паралелно с него е забранен и събора на Видовден. В онези години традицията “Сурова” е продължила в брезнишките села. Случвало се е хора от Брезник да си взимат болничен, ако дните на фестивала се паднат през работната седмица, за да присъстват на “Сурова”.

През 1963 година е направен събор на Бърдото, на който са поканени кукери от селата. В общинския исторически музей се пазят архивни снимки отпреди повече от половин век, които са свързани с фестивала по селата и неговото провеждане в град Брезник. В определен период “Сурова” се е провеждал на градския стадион.

“Не само брезничани, но и граовци сме обидени на Перник, защото всъщност те ни откраднаха фестивала.”, добави историкът и краевед Аниела Асенова. Тя каза още, че основната идея на фестивала “Сурова” не е да прогонва злото.

Какво още каза историкът, краевед и дирекор на Общинския музей в Брезник Аниела Асенова пред камерата на Zapadno.com вижте във видеото.

ИСТОРИКЪТ И КРАЕВЕД АНИЕЛА АСЕНОВА ЗА ФЕСТИВАЛА “СУРОВА”:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...