Място за снимки със сурвакарски дрехи, занаятчийски кът и градина правят в бъдещия музей на маската в Кошарево – ВИДЕО

Проектът за ремонтиране на “Турската къща” в брезнишкото село Кошарево, където ще е бъдещият музей на маската стартира. Това обяви на пресконференция Цветана Пиралкова, предаде репортер на Zapadno.com.

“Откривам пресконференцията по представянето на един проект, в който създадохме партньорства, и в който положихме една дълго отглеждана мечта на хората от община Брезник и в село Кошарево по-специално. Изключително сме горди, че ще можем да реализираме този проект, защото онези от вас, които са видяли къщата в Кошарево знаят, че община Брезник и област Перник притежават едно бижу, което при първото отиване на място ни впечатли с това, че стои без да бъде разграбено, без да бъде съборено. Това ни даде много силен знак за стойността, за начина по който хората от Кошарево възприемат тази стара турска къща, както е популярно да я наричат.”, каза Цветана Пиралкова, ръководител на проекта.

Строителният процес ще включва обновяване на фасадите, ел. защита, инсталации, отопление и вода. Според проекта външното пространство ще бъде превърнато в градина, където ще се провеждат културни дейности, концерти и изложби. Първият етаж на сградата ще бъде използван за занаятчийски маси с изграден посетителски център. Вторият етаж ще бъде използван за изложби на маски и представяне на старата традиция “Сурова”. В градината на къщата ще бъде монтирана сглобяема конструкция, която да бъде използвана за правене на снимки на гостите – посетителите ще бъдат обличани в специфични сурвакарски дрехи.

Сред официалните лица на събитието бяха областният управител на Перник д-р Александър Александров, зам. кметовете на Община Брезник Иван Бъчваров и Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Цървени кръст Зоран Стойкович, зам. кметът на градска община Цървени кръст Даниел Станкович, директорът на Общински исторически музей в Брезник Аниела Асенова и етнологът Цветана Манова.

Проектът за реконструирането на “Турската къща” в Кошарево е по програмата за трансгранично сътрудничество. Той е в партньорство и подкрепа между Областна администрация-Перник и Общините Брезник и Цървени кръст, Сърбия. Гостите от Сърбия представиха техен проект, който е в сътрудничество с България. В него е предвидено изграждането на туристически обект във Видрище.

Вижте как протече пресконференцията, която се състоя в читалището на Брезник във видеата.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ЗА РЕМОНТ НА “ТУРСКАТА КЪЩА” В КОШАРЕВО:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...