Място за снимки със сурвакарски дрехи, занаятчийски кът и градина правят в бъдещия музей на маската в Кошарево – ВИДЕО

Проектът за ремонтиране на “Турската къща” в брезнишкото село Кошарево, където ще е бъдещият музей на маската стартира. Това обяви на пресконференция Цветана Пиралкова, предаде репортер на Zapadno.com.

“Откривам пресконференцията по представянето на един проект, в който създадохме партньорства, и в който положихме една дълго отглеждана мечта на хората от община Брезник и в село Кошарево по-специално. Изключително сме горди, че ще можем да реализираме този проект, защото онези от вас, които са видяли къщата в Кошарево знаят, че община Брезник и област Перник притежават едно бижу, което при първото отиване на място ни впечатли с това, че стои без да бъде разграбено, без да бъде съборено. Това ни даде много силен знак за стойността, за начина по който хората от Кошарево възприемат тази стара турска къща, както е популярно да я наричат.”, каза Цветана Пиралкова, ръководител на проекта.

Строителният процес ще включва обновяване на фасадите, ел. защита, инсталации, отопление и вода. Според проекта външното пространство ще бъде превърнато в градина, където ще се провеждат културни дейности, концерти и изложби. Първият етаж на сградата ще бъде използван за занаятчийски маси с изграден посетителски център. Вторият етаж ще бъде използван за изложби на маски и представяне на старата традиция “Сурова”. В градината на къщата ще бъде монтирана сглобяема конструкция, която да бъде използвана за правене на снимки на гостите – посетителите ще бъдат обличани в специфични сурвакарски дрехи.

Сред официалните лица на събитието бяха областният управител на Перник д-р Александър Александров, зам. кметовете на Община Брезник Иван Бъчваров и Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Цървени кръст Зоран Стойкович, зам. кметът на градска община Цървени кръст Даниел Станкович, директорът на Общински исторически музей в Брезник Аниела Асенова и етнологът Цветана Манова.

Проектът за реконструирането на “Турската къща” в Кошарево е по програмата за трансгранично сътрудничество. Той е в партньорство и подкрепа между Областна администрация-Перник и Общините Брезник и Цървени кръст, Сърбия. Гостите от Сърбия представиха техен проект, който е в сътрудничество с България. В него е предвидено изграждането на туристически обект във Видрище.

Вижте как протече пресконференцията, която се състоя в читалището на Брезник във видеата.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ЗА РЕМОНТ НА “ТУРСКАТА КЪЩА” В КОШАРЕВО:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...