РАЗДОР В ЦЪРКВАТА! Отецът на Брезник: Църковното настоятелство отклонява средства, касиерката: Това са клеветнически и неверни твърдения

Касиерът Соня Темелкова, която работи в църковното настоятелство към храм „Свети Георги Победоносец“-Брезник изрази възмущение от неверни твърдения отпечатани във вестник “България днес”. Тя се свърза със сайта Zapadno.com и сподели, че на 17 януари, тази година във вестника е излязла публикация, в която отец Петър, който е духовното лице в двете църкви в Брезник обвинява, че Соня Темелкова открито отклонява средства.

Публикуваме статията, в която отец Петър твърди, че касиерът на църковното настоятелство към храм “Свети Георги Победоносец” отклонява средства:

“Църковното настоятелство, което отговаря за храм “Св. Георги Победоносец” в Брезник в лицето на касиерката Соня Темелкова открито отклонява средства, като е поставило ръка върху църквата с идеята, че тя е негова собственост. Чашата преля, след като се опитаха да не ме допуснат в храма, в който съм енорийски свещеник и председател”, заяви възмутено протойерей Петър Петров пред “България Днес”.

Скандалът, който е на път да освети далаверите на църковното настоятелство в града, се разиграва в петък, 13-и, миналата седмица. Малко след 11 часа отец Петър отключва врата на храма и въвежда личния си код за алармената система. Минута по-късно се появява служител на охранителната фирма. Той е изпратен от касиерката Соня Темелкова, с която разговаря по телефона, докато проверява свещеника и му пречи да влезе в църквата.

“Само аз, клисарката и самата касиерка, което е нелогично, имаме подобни лични кодове за системата. Тя много добре е знаела, че аз влизам в храма, което е и ако искате, моето работно място”, обяснява отец Петър.
От думите му става ясно, че това е поредният номер, които му погаждат от настоятелството. Крамолата е заради борбата на свещеника със злоупотребите на определен кръг лица.

“Става въпрос за дългогодишно отклоняване на средства. Води се двойно счетоводство, за да се прикриват далаверите от продажбата на свещи и кръщавки, които се уреждат от касиерката Темелкова. Вощениците се купуват от частни лица, а не от официалната свещоливница, продават се на високи цени, а много малко от приходите се дават на самия храм”, категоричен е отец Петър. Той обясни, че заедно с отец Константин са пуснали жалба до патриарх Неофит и Епархийския съвет. Финансовите ревизори са извършили одит и са установили злоупотреби, като свещениците се надяват до седмица да чуят решение, с което веднъж завинаги тези хора да бъдат отстранени.

“Вместо да помагат на вярата, каквато им е работата, те не само крадат от нея, ами и я поругават”, заключва отецът. Редакцията на вестника се опитва да се свърже с г-жа Темелкова за нейната гледна точка по случая, но не успя да я открие, като запазва нейното право да изрази позицията си за скандала.

“България днес”

Във връзка с публикацията във всекидневника, Соня Темелкова отправи молба да публикуваме нейния отговор в защита на твърденията на отец Петър.

ОТГОВОР
От Соня Темелкова – касиер на Църковното настоятелство към Храм „Св. Георги Победоносец“ гр. Брезник

Във връзка с публикацията „ГОНЯТ МЕ ОТ ХРАМА, КРИЯТ ЗЛОУПОТРЕБИ“ във вестник „България Днес“, бр. 13 от 17.01.2017 г. /вторник/ от отец Петър от „Св. Георги Победоносец“ в Брезник искам да изразя възмущение от написаното и обвиненията на отец Петър, че в качеството си на касиерка на настоятелството към храма не го допускам до работното му място.

Поради лошите метеорологични условия /ниски температури/, липса на отопление и заболяване на клисарката е взето решение от църковното настоятелство храмът да бъде затворен за периода от 08.01.2017 г. до 16.01.2017 г. вкл. За горепосоченото е уведомена фирмата, която охранява храма чрез СОТ, за повишена бдителност и регистриране за всяко влизане в него. На 13.01.2017 г. е регистрирано влизане и незабавната реакция на служител от фирмата. Чрез проверка на място установява, че в храма е отец Петър, който е отключил вратата на храма отвътре и след това отново заключил вратата. От горе изложения факт буди недоумение как отец Петър не е допуснат до храма, когато той се е намирал вътре на работното си място?!
Същият е назначен като протойерей в храма от 6/шест/ месеца, за който период той е обгрижван – настоятелството му е намерило жилище по негово желание и предплатило наема за 1/една/ година в размер на 1800 лв., изплащани са му пътни разходи, уважено е и желанието му да бъде изплащана сумата от 100 /сто/ лева месечно за пеене в храма на презвитерата /съпругата му/, т.е. задоволени са всички негови искания. Всички плащания са извършвани от мен по настояване пред настоятелството от Председателя му – отец Петър, след взети решения.

Клеветнически и неверни са обвиненията отправени към мен в статията за дългогодишни отклонявания на средства, както и твърденията, че е извършван финансов одит, при който са установени злоупотреби. Финансова ревизия ми е правена от финансов ревизор към Митрополията през 2015 г., за която имам издаден ревизионен акт без установени нарушения.

Невярно е твърдението, че отец Петър и отец Константин са пуснали жалба до патриарх Неофит и епархийският съвет срещу мен. Проверих лично в Митрополията – няма постъпила такава. Според мен целта е изразена красноречиво: „свещениците се надяват до седмица да чуят решение с което веднъж завинаги тези хора да бъдат отстранени“.

От казаното и цитирано в статията от отец Петър: „вместо да помагат на вярата, каквато им е работата, те не само крадат от нея ами и я поругават“ възникват в мен въпроса: Дали това се отнася само за настоятелите?
В заключение ще цитирам чл.159 от Устава на Българската православна църква, а имено „ ДЛЪЖНОСТТА ЦЪРКОВЕН НАСТОЯТЕЛ Е ПОЧЕТНА И НЕПЛАТЕНА“, а при мен е изпълнена и с благодарност и благоговение.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...