РАЗДОР В ЦЪРКВАТА! Отецът на Брезник: Църковното настоятелство отклонява средства, касиерката: Това са клеветнически и неверни твърдения

Касиерът Соня Темелкова, която работи в църковното настоятелство към храм „Свети Георги Победоносец“-Брезник изрази възмущение от неверни твърдения отпечатани във вестник “България днес”. Тя се свърза със сайта Zapadno.com и сподели, че на 17 януари, тази година във вестника е излязла публикация, в която отец Петър, който е духовното лице в двете църкви в Брезник обвинява, че Соня Темелкова открито отклонява средства.

Публикуваме статията, в която отец Петър твърди, че касиерът на църковното настоятелство към храм “Свети Георги Победоносец” отклонява средства:

“Църковното настоятелство, което отговаря за храм “Св. Георги Победоносец” в Брезник в лицето на касиерката Соня Темелкова открито отклонява средства, като е поставило ръка върху църквата с идеята, че тя е негова собственост. Чашата преля, след като се опитаха да не ме допуснат в храма, в който съм енорийски свещеник и председател”, заяви възмутено протойерей Петър Петров пред “България Днес”.

Скандалът, който е на път да освети далаверите на църковното настоятелство в града, се разиграва в петък, 13-и, миналата седмица. Малко след 11 часа отец Петър отключва врата на храма и въвежда личния си код за алармената система. Минута по-късно се появява служител на охранителната фирма. Той е изпратен от касиерката Соня Темелкова, с която разговаря по телефона, докато проверява свещеника и му пречи да влезе в църквата.

“Само аз, клисарката и самата касиерка, което е нелогично, имаме подобни лични кодове за системата. Тя много добре е знаела, че аз влизам в храма, което е и ако искате, моето работно място”, обяснява отец Петър.
От думите му става ясно, че това е поредният номер, които му погаждат от настоятелството. Крамолата е заради борбата на свещеника със злоупотребите на определен кръг лица.

“Става въпрос за дългогодишно отклоняване на средства. Води се двойно счетоводство, за да се прикриват далаверите от продажбата на свещи и кръщавки, които се уреждат от касиерката Темелкова. Вощениците се купуват от частни лица, а не от официалната свещоливница, продават се на високи цени, а много малко от приходите се дават на самия храм”, категоричен е отец Петър. Той обясни, че заедно с отец Константин са пуснали жалба до патриарх Неофит и Епархийския съвет. Финансовите ревизори са извършили одит и са установили злоупотреби, като свещениците се надяват до седмица да чуят решение, с което веднъж завинаги тези хора да бъдат отстранени.

“Вместо да помагат на вярата, каквато им е работата, те не само крадат от нея, ами и я поругават”, заключва отецът. Редакцията на вестника се опитва да се свърже с г-жа Темелкова за нейната гледна точка по случая, но не успя да я открие, като запазва нейното право да изрази позицията си за скандала.

“България днес”

Във връзка с публикацията във всекидневника, Соня Темелкова отправи молба да публикуваме нейния отговор в защита на твърденията на отец Петър.

ОТГОВОР
От Соня Темелкова – касиер на Църковното настоятелство към Храм „Св. Георги Победоносец“ гр. Брезник

Във връзка с публикацията „ГОНЯТ МЕ ОТ ХРАМА, КРИЯТ ЗЛОУПОТРЕБИ“ във вестник „България Днес“, бр. 13 от 17.01.2017 г. /вторник/ от отец Петър от „Св. Георги Победоносец“ в Брезник искам да изразя възмущение от написаното и обвиненията на отец Петър, че в качеството си на касиерка на настоятелството към храма не го допускам до работното му място.

Поради лошите метеорологични условия /ниски температури/, липса на отопление и заболяване на клисарката е взето решение от църковното настоятелство храмът да бъде затворен за периода от 08.01.2017 г. до 16.01.2017 г. вкл. За горепосоченото е уведомена фирмата, която охранява храма чрез СОТ, за повишена бдителност и регистриране за всяко влизане в него. На 13.01.2017 г. е регистрирано влизане и незабавната реакция на служител от фирмата. Чрез проверка на място установява, че в храма е отец Петър, който е отключил вратата на храма отвътре и след това отново заключил вратата. От горе изложения факт буди недоумение как отец Петър не е допуснат до храма, когато той се е намирал вътре на работното си място?!
Същият е назначен като протойерей в храма от 6/шест/ месеца, за който период той е обгрижван – настоятелството му е намерило жилище по негово желание и предплатило наема за 1/една/ година в размер на 1800 лв., изплащани са му пътни разходи, уважено е и желанието му да бъде изплащана сумата от 100 /сто/ лева месечно за пеене в храма на презвитерата /съпругата му/, т.е. задоволени са всички негови искания. Всички плащания са извършвани от мен по настояване пред настоятелството от Председателя му – отец Петър, след взети решения.

Клеветнически и неверни са обвиненията отправени към мен в статията за дългогодишни отклонявания на средства, както и твърденията, че е извършван финансов одит, при който са установени злоупотреби. Финансова ревизия ми е правена от финансов ревизор към Митрополията през 2015 г., за която имам издаден ревизионен акт без установени нарушения.

Невярно е твърдението, че отец Петър и отец Константин са пуснали жалба до патриарх Неофит и епархийският съвет срещу мен. Проверих лично в Митрополията – няма постъпила такава. Според мен целта е изразена красноречиво: „свещениците се надяват до седмица да чуят решение с което веднъж завинаги тези хора да бъдат отстранени“.

От казаното и цитирано в статията от отец Петър: „вместо да помагат на вярата, каквато им е работата, те не само крадат от нея ами и я поругават“ възникват в мен въпроса: Дали това се отнася само за настоятелите?
В заключение ще цитирам чл.159 от Устава на Българската православна църква, а имено „ ДЛЪЖНОСТТА ЦЪРКОВЕН НАСТОЯТЕЛ Е ПОЧЕТНА И НЕПЛАТЕНА“, а при мен е изпълнена и с благодарност и благоговение.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...