Сръбски общинари се поклониха пред частицата от мощите на Света Петка в средновековния храм на Брезник

Председателят на Общински съвет-Цървени кръст Зоран Стоикович, зам. кметът на Община Цървени кръст, Сърбия Даниел Станкович и техни колеги се поклониха пред частицата от мощите на Света Петка в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Част от ръководството на сръбската община Цървени кръст посетиха средновековния храм “Света Петка”. Това се случи след пресконференцията в местното читалище, на която се представи проект за реконструиране на “Турската къща” в село Кошарево. Проектът предвижда сградата да стане Музей на маската. Реконструирането на „Турската къща“ в Кошарево е по програмата за трансгранично сътрудничество. Той е в партньорство и подкрепа между Областна администрация-Перник и Общините Брезник и Червени кръст, Сърбия. Гостите от Сърбия представиха техен проект за изграждане на туристически обект във Видрище, който е в сътрудничество с България. В него е предвидено изграждането на парк за отдих край Ниш, който също беше представен на пресконференцията.

След закриването на пресконференцията зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска и директорът на общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова заведоха гостите от Сърбия в средновековния храм на града, където се пази частица от мощите на Света Петка.

Частицата от мощите на закрилницата на Брезник – Света Петка пристига през лятото на 2010 година. Тогава тя е била донесена от Чипровския манастир.

В храма сръбските общинари запалиха свещ за здраве, разгледаха стенописите, помолиха се пред мощите на Света Петка и научиха няколко интересни истории. Те бяха разказани от директора на общинския исторически музей Аниела Асенова. Тя акцентира вниманието на гостите върху иконата на Свети Христофор, който в брезнишкия храм е изобразен като песоглавец (главата му е кучешка, а не човешка). Другото място, на което може да бъде видяна тази икона е в Суковския манастир “Успение Богородично” в Сърбия. Историкът и краевед разказа още няколко истории свързани с иконите и храма в Брезник.

“Това е красив храм, в който ни беше драго че бяхме и успяхме да видим мощите на Света Петка.”, каза председателят на Общински съвет-Цървени кръст Зоран Стоикович за Zapadno.com.

Сръбските гости разгледаха единствената запазена възрожденска къща в Брезник, в която се намира общинския исторически музей. При вида на къщата Зоран Стоикович попита дали сградата на бъдещия музеяй на маската в Кошарево ще изглежда като възрожденската къща в града под Бърдото. Зам. кметът Мария Добревска отговори, че визията на “Турската къща” ще се доближава до тази на историческия музей.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...