Макет на сурвакар от село Долна Секирна представя Перник в изложба на маски и костюми от цяла Европа

Тази година в програмата на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник беше представена изложбата “Традиционни маски и костюми от Европа” на хърватина Никола Вранчич, съобщиха от сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна.

В изложбата са поместени макети на традиционните маски и костюми от 18 държави в Европа. Това е една невероятна колекция с ръчно изработени макети на маскарадните образи от континента, които са с височина до 50 сантиметра. Броят на куклите с маски е 50. Хърватинът Никола Вранчич е изработвал макетите в продължение на 2 години.

“С гордост можем да се похвалим, че един от макетите на сурвакар е направен по образец на нашите костюми. Композицията пожъна голям успех в Хърватска и нямаме търпение да бъде видяна и от гостите на фестивала.”, съобщиха от групата. Макетът на сурвакар от село Долна Секирна представя Перник в изложбата.

Това е поредното нещо, с което сурвакарите от брезнишкото село могат да се похвалят. По-рано днес Zapadno.com съобщи, че тази година представители на групата са сред журито на маскарадния фестивал “Сурва”. Миналата година сурвакарската група стана носител на наградата “Златната маска” на фестивала в Перник.

Изложбата беше открита днес в галерия “Атриум” на Областна администрация Перник и ще бъде отворена за посетители през двата фестивални дни (събота и неделя) от 10 до 14:30 часа.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...