Макет на сурвакар от село Долна Секирна представя Перник в изложба на маски и костюми от цяла Европа

Тази година в програмата на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник беше представена изложбата “Традиционни маски и костюми от Европа” на хърватина Никола Вранчич, съобщиха от сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна.

В изложбата са поместени макети на традиционните маски и костюми от 18 държави в Европа. Това е една невероятна колекция с ръчно изработени макети на маскарадните образи от континента, които са с височина до 50 сантиметра. Броят на куклите с маски е 50. Хърватинът Никола Вранчич е изработвал макетите в продължение на 2 години.

“С гордост можем да се похвалим, че един от макетите на сурвакар е направен по образец на нашите костюми. Композицията пожъна голям успех в Хърватска и нямаме търпение да бъде видяна и от гостите на фестивала.”, съобщиха от групата. Макетът на сурвакар от село Долна Секирна представя Перник в изложбата.

Това е поредното нещо, с което сурвакарите от брезнишкото село могат да се похвалят. По-рано днес Zapadno.com съобщи, че тази година представители на групата са сред журито на маскарадния фестивал “Сурва”. Миналата година сурвакарската група стана носител на наградата “Златната маска” на фестивала в Перник.

Изложбата беше открита днес в галерия “Атриум” на Областна администрация Перник и ще бъде отворена за посетители през двата фестивални дни (събота и неделя) от 10 до 14:30 часа.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...