Природозащитници: Използвайте по-малко електроуреди през зимата – съвети за опазване на планетата

Студените зимни дни счупиха различни рекорди в България. Един от най-коментираните е върховото потребление на електрическа енергия, невиждано през последните 20 години, припомнят от международната природозащитна организация WWF.

В пиковите часове – между 18:00 и 20:00 часа подобно потребление подлага енергийната система на тежко натоварване и може да наложи дори включване на т. нар. студен резерв. Той се осигурява чрез най-замърсяващото производство на електричество – ТЕЦ-ове на въглища, пише novini.bg.

„През студената зима стоим много повече у дома на топло и неволно забравяме за възможните проблеми, които създаваме, включвайки много електроенергийни консуматори, коментира Георги Стефанов, ръководител на „Климатични промени и зелена икономика“ във WWF България. Заслужава си да ги ограничим, за да не стимулираме енергетика, зависима от въглищни централи на края на своя експлоатационен живот, често обявявани за най-замърсяващите в Европа, допълва Стефанов. Освен директното замърсяване, безогледното поддържане на стари ТЕЦ , които дори не функционират, когато е необходимо, означава държавни инвестиции за десетки милиони в едни и същи политически и икономически кръгове. А това ограничава инвестициите и възможностите за развитие на енергийни алтернативи, казва Георги Стефанов.

В България пиковата енергия в критични дни се произвежда и от големите държавни ВЕЦ. При рязкото изпускане на големи обеми от язовирите се получават големи приливни вълни. Този хидравличен шок може да бъде изключително вреден за ихтиофауната и променя естествения отток в реките през зимата. А водните отоци са много малки през зимния период и язовирите бързо се опразват, допълва Любомир Костадинов от WWF.

Как да пазим природата в пиковите часове от 18:00 до 20:00 часа:

1. Изключете излишните крушки и други устройства, които не са ви необходими. Няма смисъл да включвате отоплението, готварската печка, фурната, миялната, пералнята, бойлера и допълнителни отоплителни уреди. Отложете някои от тях за по-късен час. Може да отделите 2 часа за забавление и игри с децата вместо да свършите цялата работа за този силно натоварен период;

2. Поканете роднини и приятели на гости. По този начин едно домакинство няма да консумира почти никаква енергия;

3. Наистина ли искате у вас да е +25 градуса когато навън е – 20? Ако смъкнете градусите до 21, ще осигурите 30% по-ниска сметка за електричество;

4. Кога за последно сте чели няколко часа на спокойствие любимата ви книга? Диапазонът от 18:00 до 20:00 ч. може да се окаже много подходящ за това;

5. Кажете на вашите близки и приятели да ви последват и да направят същото.

На 25 март тази година светът отново ще отбележи Часът на Земята – най-голямата международна кампания за ограничаване на климатичните промени. WWF приканва отделните хора, бизнесите, институциите да потребяват отговорно и устойчиво ресурсите на планетата. Да загасим символично осветлението по време на Часа на Земята на 25 март вечерта не е призив за живот на свещи, а за промяна – всеки от нас имам какво да даде, как да се адаптира, за да е по-внимателен към природата. Често, за да намалим своя негативен отпечатък са необходими само информация и добро желание.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...