Природозащитници: Използвайте по-малко електроуреди през зимата – съвети за опазване на планетата

Студените зимни дни счупиха различни рекорди в България. Един от най-коментираните е върховото потребление на електрическа енергия, невиждано през последните 20 години, припомнят от международната природозащитна организация WWF.

В пиковите часове – между 18:00 и 20:00 часа подобно потребление подлага енергийната система на тежко натоварване и може да наложи дори включване на т. нар. студен резерв. Той се осигурява чрез най-замърсяващото производство на електричество – ТЕЦ-ове на въглища, пише novini.bg.

„През студената зима стоим много повече у дома на топло и неволно забравяме за възможните проблеми, които създаваме, включвайки много електроенергийни консуматори, коментира Георги Стефанов, ръководител на „Климатични промени и зелена икономика“ във WWF България. Заслужава си да ги ограничим, за да не стимулираме енергетика, зависима от въглищни централи на края на своя експлоатационен живот, често обявявани за най-замърсяващите в Европа, допълва Стефанов. Освен директното замърсяване, безогледното поддържане на стари ТЕЦ , които дори не функционират, когато е необходимо, означава държавни инвестиции за десетки милиони в едни и същи политически и икономически кръгове. А това ограничава инвестициите и възможностите за развитие на енергийни алтернативи, казва Георги Стефанов.

В България пиковата енергия в критични дни се произвежда и от големите държавни ВЕЦ. При рязкото изпускане на големи обеми от язовирите се получават големи приливни вълни. Този хидравличен шок може да бъде изключително вреден за ихтиофауната и променя естествения отток в реките през зимата. А водните отоци са много малки през зимния период и язовирите бързо се опразват, допълва Любомир Костадинов от WWF.

Как да пазим природата в пиковите часове от 18:00 до 20:00 часа:

1. Изключете излишните крушки и други устройства, които не са ви необходими. Няма смисъл да включвате отоплението, готварската печка, фурната, миялната, пералнята, бойлера и допълнителни отоплителни уреди. Отложете някои от тях за по-късен час. Може да отделите 2 часа за забавление и игри с децата вместо да свършите цялата работа за този силно натоварен период;

2. Поканете роднини и приятели на гости. По този начин едно домакинство няма да консумира почти никаква енергия;

3. Наистина ли искате у вас да е +25 градуса когато навън е – 20? Ако смъкнете градусите до 21, ще осигурите 30% по-ниска сметка за електричество;

4. Кога за последно сте чели няколко часа на спокойствие любимата ви книга? Диапазонът от 18:00 до 20:00 ч. може да се окаже много подходящ за това;

5. Кажете на вашите близки и приятели да ви последват и да направят същото.

На 25 март тази година светът отново ще отбележи Часът на Земята – най-голямата международна кампания за ограничаване на климатичните промени. WWF приканва отделните хора, бизнесите, институциите да потребяват отговорно и устойчиво ресурсите на планетата. Да загасим символично осветлението по време на Часа на Земята на 25 март вечерта не е призив за живот на свещи, а за промяна – всеки от нас имам какво да даде, как да се адаптира, за да е по-внимателен към природата. Често, за да намалим своя негативен отпечатък са необходими само информация и добро желание.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...