Уникално! Брезнишката църква “Света Петка” съхранява икона на Свети Христофор изографисан с глава на куче

Средновековният храм “Света Петка” в Брезник съхранява икона на Свети мъченик Христофор Ликийски-Песоглавец, който е изобразен с кучешка глава, предаде репортер на Zapadno.com.

Брезнишката църква е едно от малкото места на Балканския полуостров, където може да бъде видяна иконата на Свети Христофор с различна глава. Другото място, на което може да бъде видяна тази икона е в Суковския манастир „Успение Богородично“ в Сърбия. За тази подробност разказа директорът на общинския исторически музей в Брезник, историк и краевед Аниела Асенова. Това тя направи при вчерашната визита на председателя на Общински съвет-Цървени кръст Зоран Стоикович, зам. кметът на Община Цървени кръст, Сърбия Даниел Станкович и техни колеги. Сръбските гости бяха в Брезник по повод пресконференция за стартиране на проект по трансгранично сътрудничество. Аниела Асенова показа на общинарите част от джамия, която се съхранява в двора на църквата. Те възкликнаха с учудване как на едно място може да има православна църква и част от джамия.

Свети Христофор, чието име означава „носещ Христос”, е живял в Ликия, Мала Азия, и починал около 250 г. Една от легендите за него разказва, че бил много силен и търсел най-могъщия сред царете, за да му служи. Но видял господаря си, когото мислел за най-силен да се прекръства всеки път щом се спомене дявола и да признава, че го е страх от него. Христофор го напуснал, за да търси по-могъщия от него. В една пустиня го намерил като черен рицар с ужасна дружина и се присъединил към него. Но както вървели по пътя, видели кръст; дяволът се отвърнал от кръста, заобиколил го отдалеч и признал, че се страхува от разпънатия Христос повече от всичко на света. Христофор напуснал и дявола, защото искал да служи на още по-силния Христос. Дълго търсил, докато намерил един отшелник, който му казал, че Христос е най-силният владетел, но ако иска да Му служи, трябва да пости. Христофор отвърнал, че не умее това. И другото изискване, да се моли много, не можел да изпълнява. Тогава приел задачата да пренася хората на гърба си през една опасна река, понеже бил голям и силен. В ръката си носел голяма върлина и пренасял неуморно хората. Една нощ чул да го вика детски глас, но нищо не можел да види в тъмнината. След третия вик излязъл още веднъж и видял едно дете, което молело Христофор да го пренесе на другия бряг. Взел го на рамото си и нагазил в реката, а товарът му ставал все по-тежък и тежък, пък и водата придошла. Уплашил се да не се удавят и му се сторило, че носи целия свят на плещите си. „Повече от света носиш”, проговорило му детето, „Господ, Който сътвори света, е твоят товар”. Детето го потопило във водата и го кръстило. На брега Христофор признал Христос за свой господар, който му наредил да се върне обратно и да забоде пръчката си в земята и му казал, че тя ще се раззелени и ще цъфне. Когато Христофор се събудил на сутринта видял, че от пръчката наистина е израснало палмово дърво с плодове. Свети Христофор, изобразяван на иконите с пръчка, на която се подпира във водата и дете на рамото, е покровител на шофьорите, моряците, летците, на всички пътуващи.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...