Уникално! Брезнишката църква “Света Петка” съхранява икона на Свети Христофор изографисан с глава на куче

Средновековният храм “Света Петка” в Брезник съхранява икона на Свети мъченик Христофор Ликийски-Песоглавец, който е изобразен с кучешка глава, предаде репортер на Zapadno.com.

Брезнишката църква е едно от малкото места на Балканския полуостров, където може да бъде видяна иконата на Свети Христофор с различна глава. Другото място, на което може да бъде видяна тази икона е в Суковския манастир „Успение Богородично“ в Сърбия. За тази подробност разказа директорът на общинския исторически музей в Брезник, историк и краевед Аниела Асенова. Това тя направи при вчерашната визита на председателя на Общински съвет-Цървени кръст Зоран Стоикович, зам. кметът на Община Цървени кръст, Сърбия Даниел Станкович и техни колеги. Сръбските гости бяха в Брезник по повод пресконференция за стартиране на проект по трансгранично сътрудничество. Аниела Асенова показа на общинарите част от джамия, която се съхранява в двора на църквата. Те възкликнаха с учудване как на едно място може да има православна църква и част от джамия.

Свети Христофор, чието име означава „носещ Христос”, е живял в Ликия, Мала Азия, и починал около 250 г. Една от легендите за него разказва, че бил много силен и търсел най-могъщия сред царете, за да му служи. Но видял господаря си, когото мислел за най-силен да се прекръства всеки път щом се спомене дявола и да признава, че го е страх от него. Христофор го напуснал, за да търси по-могъщия от него. В една пустиня го намерил като черен рицар с ужасна дружина и се присъединил към него. Но както вървели по пътя, видели кръст; дяволът се отвърнал от кръста, заобиколил го отдалеч и признал, че се страхува от разпънатия Христос повече от всичко на света. Христофор напуснал и дявола, защото искал да служи на още по-силния Христос. Дълго търсил, докато намерил един отшелник, който му казал, че Христос е най-силният владетел, но ако иска да Му служи, трябва да пости. Христофор отвърнал, че не умее това. И другото изискване, да се моли много, не можел да изпълнява. Тогава приел задачата да пренася хората на гърба си през една опасна река, понеже бил голям и силен. В ръката си носел голяма върлина и пренасял неуморно хората. Една нощ чул да го вика детски глас, но нищо не можел да види в тъмнината. След третия вик излязъл още веднъж и видял едно дете, което молело Христофор да го пренесе на другия бряг. Взел го на рамото си и нагазил в реката, а товарът му ставал все по-тежък и тежък, пък и водата придошла. Уплашил се да не се удавят и му се сторило, че носи целия свят на плещите си. „Повече от света носиш”, проговорило му детето, „Господ, Който сътвори света, е твоят товар”. Детето го потопило във водата и го кръстило. На брега Христофор признал Христос за свой господар, който му наредил да се върне обратно и да забоде пръчката си в земята и му казал, че тя ще се раззелени и ще цъфне. Когато Христофор се събудил на сутринта видял, че от пръчката наистина е израснало палмово дърво с плодове. Свети Христофор, изобразяван на иконите с пръчка, на която се подпира във водата и дете на рамото, е покровител на шофьорите, моряците, летците, на всички пътуващи.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...