Вековният дъб в трънското село Насалевци ще се бори с още 15 дървета за “Европейско дърво на 2017 година”

Наш дъб на 600 години се бори в конкурса “Европейско дърво на 2017 година”. Величественият вековен зимен дъб расте до външната стена на църквата “Рождество Богородично” в село Насалевци, община Трън.

Дървото е защитено, а мястото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV век), пише treeoftheyear.org, цитиран от inews.bg.

600-годишният български дъб ще се бори да стане дърво на Европа с още 15. Болшинството от тях също са дъбове. Сред финалистите в конкурса са още дървета в Белгия, Чехия, Англия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Ейре, Полша, Шотландия, Испания, Словакия и Уелс.

Гласуването за “Европейско дърво на годината 2017” стартира на 1 февруари. Новото в тазгодишния конкурс е възможността да се даде глас за 2 дървета. Гласуването ще протече до 28 февруари. През последната седмица (от 22 до 28 февруари) гласуването е тайно и на уеб страниците няма да бъдат публикувани временните резултати от гласуването. Резултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе в Брюксел на 21 март 2017 година.

Прочетете още по темата: Трънчани се събират, за да отпразнуват 1-во място на вековния дъб от село Насалевци

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...