Фермери недоволни от готвените промени за директни плащания излизат на протест в София

Фермери излизат на протест в столицата заради готвените промени в Наредба 3 за директните плащания. Стопаните са против публикуваните за обществено обсъждане предложения на земеделското министерство за плащания на животно, предаде БНТ.

Според новите критерии в стопанството трябва да има поне 50 овце майки или 20 кози майки, за да може фермерът да получи субсидия. Досега такова изискване липсваше. Измененията на наредбата за брой животни и порода са дискриминационни, твърди професор Дойчо Димов от Сдружението за отглеждане и развъждане на маришката овца.

“Една от причините за промените които въведе министерството на земеделието е лавинообразното увеличаване на броя на животните, подпомагани в схемата за овце майки под селекционен контрол. Истинската причина е че този увеличен брой дойде от няколкото развъдни организации които се занимават с отглеждане и развъждане на т. нар. синтетична популация (българска млечна), каза в ефира на БНТ професор Дойчо Димов, Сдружение за отглеждане и развъждане на маришките овце – Пловдив.

Това именно поражда разделението между фермерите на база порода и брой животни под селективен контрол. Освен това се изисква овцете майки и козите майки да имат доказано родословие, което се вписва в специален регистър. Ако нямат – няма да има и субсидия. Пловдивското сдружение за отглеждане и развъждане на маришката овца ще изпрати специална декларация с предложения за промени в наредбата, но няма да участва в организирания протест пред земеделското министерство.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...