Бюлюкбашията на сурвакарската група от с. Гигинци: Нямаше организация на фестивала в Перник, догодина възрастната група няма да ходи! – ВИДЕО

Бюлюкбашията Крум Крумов от сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци сподели впечатленията си от 26-я международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник. В интервю специално за Zapadno.com той каза, че не е имало организация за сурвакарските групи на фестивала.

Крум Крумов взима участие в сурвакарската традиция от 49 години, а последните 30 е бюлюкбашия на групата си.

Вчера официално бяха оповестени победителите в 26-я международен фестивал на маскарадните игри според гласовете на журито, в което тази година взе участие Владимир Стоянов – ръководител на групата от село Долна Секирна. Сред победителите бяха сурвакарите от село Гигинци. Групата им спечели сребърен медал за поддържане и предаване на местната традиция. Въпреки наградата, бюлюкбашията Крум Крумов сподели за нередностите на фестивала, които публиката нямаше как да види.

“Всички големи награди се въртят у 3-4 села от години наред и журито е корумпирано, приятелю. Всека година е така – ако не е Секирна, ще е Дивотино, ако не е Дивотино ще е Ярджиловци, “Бела вода”, Батановци. Нека да ги отделят, щом е с кожи да заминават как се вика “мечкари”. Ние сме сурвакари с парцалите къде ни викат. На наш гръб са извлечени тия фестивали. Благодарение на Брезник тоя фестивал е откраднат и откаран в Перник. В Брезник фестивалът е може би задоволителен за нашия регион.”, сподели бюлюкбашията пред камерата на Zapadno.com.

“У Перник немаше абсолютно, от страна на общината никаква организация. Първо – няма къде да спрат камионите, нема къде да облечат хората, обличат се до колите. Не е разринено, непочистено.”, каза още той.

На фестивала в Перник е имало няколкочасово закъснение за преминаване на групите, което също допълнително измъчило участници.

Бюлюкбашията Крум е категоричен, че догодина възрастната група на село Гигинци няма да участва на фестивала “Сурва” в Перник. Изключение ще има за детската група на сурвакарите от селото. Той ще предложи идеята си на сурвакарската група, но е сигурен, че няма да има възражения.

Крум Крумов е поредният човек, който е на мнение, че фестивалът “Сурва” в Перник трябва да се провежда на няколко години, а не всяка. Вижте цялото интервю с него във видеото.

ОТКРОВЕНО ЗА СУРВА-ПЕРНИК С БЮЛЮКБАШИЯТА КРУМ КРУМОВ:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...