Бюлюкбашията на сурвакарската група от с. Гигинци: Нямаше организация на фестивала в Перник, догодина възрастната група няма да ходи! – ВИДЕО

Бюлюкбашията Крум Крумов от сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци сподели впечатленията си от 26-я международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник. В интервю специално за Zapadno.com той каза, че не е имало организация за сурвакарските групи на фестивала.

Крум Крумов взима участие в сурвакарската традиция от 49 години, а последните 30 е бюлюкбашия на групата си.

Вчера официално бяха оповестени победителите в 26-я международен фестивал на маскарадните игри според гласовете на журито, в което тази година взе участие Владимир Стоянов – ръководител на групата от село Долна Секирна. Сред победителите бяха сурвакарите от село Гигинци. Групата им спечели сребърен медал за поддържане и предаване на местната традиция. Въпреки наградата, бюлюкбашията Крум Крумов сподели за нередностите на фестивала, които публиката нямаше как да види.

“Всички големи награди се въртят у 3-4 села от години наред и журито е корумпирано, приятелю. Всека година е така – ако не е Секирна, ще е Дивотино, ако не е Дивотино ще е Ярджиловци, “Бела вода”, Батановци. Нека да ги отделят, щом е с кожи да заминават как се вика “мечкари”. Ние сме сурвакари с парцалите къде ни викат. На наш гръб са извлечени тия фестивали. Благодарение на Брезник тоя фестивал е откраднат и откаран в Перник. В Брезник фестивалът е може би задоволителен за нашия регион.”, сподели бюлюкбашията пред камерата на Zapadno.com.

“У Перник немаше абсолютно, от страна на общината никаква организация. Първо – няма къде да спрат камионите, нема къде да облечат хората, обличат се до колите. Не е разринено, непочистено.”, каза още той.

На фестивала в Перник е имало няколкочасово закъснение за преминаване на групите, което също допълнително измъчило участници.

Бюлюкбашията Крум е категоричен, че догодина възрастната група на село Гигинци няма да участва на фестивала “Сурва” в Перник. Изключение ще има за детската група на сурвакарите от селото. Той ще предложи идеята си на сурвакарската група, но е сигурен, че няма да има възражения.

Крум Крумов е поредният човек, който е на мнение, че фестивалът “Сурва” в Перник трябва да се провежда на няколко години, а не всяка. Вижте цялото интервю с него във видеото.

ОТКРОВЕНО ЗА СУРВА-ПЕРНИК С БЮЛЮКБАШИЯТА КРУМ КРУМОВ:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...