Прокуратурата иска референдумът на Слави Трифонов да е задължителен и да се отмени решението за недостигащи гласове

Върховната административна прокуратура смята, че референдумът на Слави Трифонов е задължителен. Освен това магистратите са поискали от Върховния административен съд да постанови ЦИК да отмени решението си, че на народното допитване с общо 3 въпроса, не му достигат близо 12 000 гласа, предаде Нова телевизия.

Това стана ясно на заседанието на процеса, започнал по жалба на инициативния комитет, организирал допиването. Аргументите на прокуратурата са, че 12 500 бюлетини без плик трябвало се причислят към избирателната активност, а не да бъдат вадени от нея. Именно затова и Слави Трифонов сезира обвинителите.

От ЦИК са на мнение, че 12 000 гласа няма как да обърнат резултатите от референдума. А от инициативния комитет пък смятат, че именно тези над 12 000 бюлетини трябва да бъдат зачетени и решенията от референдума да станат задължителни, предаде Dariknews.bg.

Ако ЦИК отмени решението си и обяви референдума за задължителен, следващият парламент ще е задължен да въведе мажоритарно гласуване с абсолютно мнозинство в два тура и да намали субсидиите на един лев за получен глас.

Именно тези 12 000 бюлетини са същината на целия спор, тъй като толкова гласа разминаха референдума от това да влезе за обсъждане в НС до това да стане закон. Един от основните доводи за зам.-главния прокурор Ася Петрова, която се яви днес, е, че след първото преброяване от ЦИК бяха отчетени 12 027 гласа, които не достигат резултатът му да стане задължителен. Назначената от ВАС експертиза е установила общо 12 481 – с над 500 повече. Затова и Петрова заключи, че ако те бяха счетени за валидни, вотът от допитването щеше да бъде задължителен.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...