Ръководителят на сурвакарската група от с. Долна Секирна: Фестивалът “Сурва” в Перник трябва да си е всяка година, за да накара участниците да се стараят

Идеята за ежегодно провеждане на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник е добра, на място и трябва да си остане, каза специално за Zapadno.com Георги Илиев, ръководителя на сурвакарската група от село Долна Секирна.

Георги Илиев е ръководител на групата от 24 години, а от 39 години активно взима участие в сурвакарската традиция. Около 120 човека съставят сурвакарската група на село Долна Секирна. Най-малкият участник се казва Филип и е на 1 година и половина. На 21 януари малкият сурвакар получи специална награда на маскарадния фестивал “Сурова” в град Брезник.

В тазгодишното издание на международния фестивал в Перник, сурвакарската група от Долна Секирна спечели златен медал за маските и костюмите си. Освен с него, групата може да се похвали и с участието на ръководителят Владимир Стоянов в журито на “Сурва”. Друг акцент, с който те изпъкнаха е макет на сурвакар от групата на брезнишкото село, който беше част от изложбата „Традиционни маски и костюми от Европа“ на хърватина Никола Вранчич. В тази изложба перничани и гости на града видяха 50 макети на маски и костюми от цяла Европа. Пернишка област беше представена в изложбата с костюма на сурвакар, който е един от участниците правещи ликовете в групата.

“Впечатленията ми за пернишкия фестивал са добри. Той не може да не е всяка година, както искат някои групи. Това е един конкурс за групите, за да може всяка група, която иска да се изяви да направи нещо, да се постарае, да спечели – това е моментът. Не може на група, която цяла година не е подготвяла да иска нещо да направи. За участието във фестивала се изискват много труд и много пари, които да се влагат, за да стане нещо и да се получи както трябва. Това са изискванията, ако искаш да си от първите групи.”, каза ръководителят Георги Илиев. Сурвакарската група от брезнишкото село подновява облеклата си и се старае да се представя добре на всички фестивали, увери още той.

В историята на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” групата от село Долна Секирна два пъти печели голямата награда – Златната маска. Първият път е на изданието в Перник през 2014 година, а вторият е през 2016 година. Много положен труд и организация са били необходими на сурвакарите, за да спечелят два пъти Златната маска.

“Мисля, че достойно сме заслужили двете награди Златна маска – публиката ни е харесала и журито, което е съставено от специалисти е преценило така.”, добави Георги Илиев.

14-то издание на маскарадния фестивал “Сурова” в Брезник, на който и групата от Долна Секирна участва също е направила добри впечатления откъм организация и атмосфера, завърши ръководителят.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...