Ръководителят на сурвакарската група от с. Долна Секирна: Фестивалът “Сурва” в Перник трябва да си е всяка година, за да накара участниците да се стараят

Идеята за ежегодно провеждане на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник е добра, на място и трябва да си остане, каза специално за Zapadno.com Георги Илиев, ръководителя на сурвакарската група от село Долна Секирна.

Георги Илиев е ръководител на групата от 24 години, а от 39 години активно взима участие в сурвакарската традиция. Около 120 човека съставят сурвакарската група на село Долна Секирна. Най-малкият участник се казва Филип и е на 1 година и половина. На 21 януари малкият сурвакар получи специална награда на маскарадния фестивал “Сурова” в град Брезник.

В тазгодишното издание на международния фестивал в Перник, сурвакарската група от Долна Секирна спечели златен медал за маските и костюмите си. Освен с него, групата може да се похвали и с участието на ръководителят Владимир Стоянов в журито на “Сурва”. Друг акцент, с който те изпъкнаха е макет на сурвакар от групата на брезнишкото село, който беше част от изложбата „Традиционни маски и костюми от Европа“ на хърватина Никола Вранчич. В тази изложба перничани и гости на града видяха 50 макети на маски и костюми от цяла Европа. Пернишка област беше представена в изложбата с костюма на сурвакар, който е един от участниците правещи ликовете в групата.

“Впечатленията ми за пернишкия фестивал са добри. Той не може да не е всяка година, както искат някои групи. Това е един конкурс за групите, за да може всяка група, която иска да се изяви да направи нещо, да се постарае, да спечели – това е моментът. Не може на група, която цяла година не е подготвяла да иска нещо да направи. За участието във фестивала се изискват много труд и много пари, които да се влагат, за да стане нещо и да се получи както трябва. Това са изискванията, ако искаш да си от първите групи.”, каза ръководителят Георги Илиев. Сурвакарската група от брезнишкото село подновява облеклата си и се старае да се представя добре на всички фестивали, увери още той.

В историята на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” групата от село Долна Секирна два пъти печели голямата награда – Златната маска. Първият път е на изданието в Перник през 2014 година, а вторият е през 2016 година. Много положен труд и организация са били необходими на сурвакарите, за да спечелят два пъти Златната маска.

“Мисля, че достойно сме заслужили двете награди Златна маска – публиката ни е харесала и журито, което е съставено от специалисти е преценило така.”, добави Георги Илиев.

14-то издание на маскарадния фестивал “Сурова” в Брезник, на който и групата от Долна Секирна участва също е направила добри впечатления откъм организация и атмосфера, завърши ръководителят.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...