Бившият директор на музея в Трън: Сурвакарските групи от селата Филиповци, Кожинци и Мрамор огласяваха фестивала в Перник

Повече от 15 години в Трънско няма сурвакарски групи. До началото на новия век трите трънски села Кожинци, Мрамор и Филиповци са отбелязвали традиционния сурвакарски празник със собствени групи. За този факт припомни Кирил Марков, бивш директор на вече нефункциониращия исторически музей в Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Най-активни са били сурвакарите от селата Мрамор и Кожинци. Трите групи са се събирали и с автобуси са се отправяли на фестивала на маскарадните игри “Сурва” в Перник. При последното посещение в Перник трънските кукери били около 40 човека.

“За съжаление починаха доста от по-възрастните участници, а младите вече не се и занимават. Другият проблем е, че в Трънско вече почти не се отглежда добитък. Повечето от сурвакарските маски и въобще цялото облекло се прави от кожи от кози, овце и други животни. Освен това селищата останаха с много малко хора. Просто няма кой да възстанови тази традиция.”, каза Кирил Марков.

Zapadno.com безуспешно се опита да се сдобие със снимки на сурвакари от Трънско. Маски, костюми или снимки не се съхраняват в неработещия исторически музей в Трън, нито в Държавен архив-Перник. Вероятно спомени от трънските сурвакари се пазят от семействата на участниците.

“Сюжетите бяха малко по-различни от стандартните в пернишко. И при нас сватбата вървеше с фалшивия поп, с фалшивата невеста, с фалшивата циганка и така нататък. Посрещачите и изпращачите (хора, които срещат) цапаха със сажди, влизаха по къщите да изгонят лошотията, все едни такива ритуали, които си имаха малки вариации на автентичност за нашия край.”, добави още бившият директор на музея.

Той е на мнение, че за да се възобнови традицията и Трънско отново да има групи е необходимо местните културни институции да започнат работа в тази посока.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...