Равносметка за 2016 година: С двама жители се увеличи, но с 20 намаля най-многолюдното село в трънско – Филиповци

Трънското село Филиповци се увеличи с двама жители през изминалата 2016 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Двамата нови филиповчани са на възраст около 65 години и са дошли от София. Те са вписани в адресната книга и настоящата им регистрация е в трънското село.

Въпреки добрата новина, населението на селото е намаляло с 20 човека за 2016 година. Това каза кметът на населеното място Самуил Стоилов.

Филиповци е най-многолюдното село в трънско. Според данните то е населявано от около 140 човека, въпреки че бройката варира и през топлите месеци селото нараства.

Местните жители срещат трудности при мобилната им връзка, тъй като обхватът на всичките GSM оператори или го няма, или е много слаб. Връзката с интернет във Филиповци също е оскъдна.

През последните 3-4 месеца се появил друг проблем – налягането на водата от чешмите рязко спаднало. Причината са аварии по водопроводната мрежа, по които трънския клон на ВиК работи, каза още кметът Самуил Стоилов.

Село Филиповци е старо средновековно селище, вписано в списъците на джелепкешаните от 1576 година под името Филипофча, към кааза Изнебол. При теренни проучвания през 70-те години на миналия век археолозите разкриват няколко по-стари и древни селища в землището на сегашното село. През 1985 година селото има 416 жители.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...