Равносметка за 2016 година: С двама жители се увеличи, но с 20 намаля най-многолюдното село в трънско – Филиповци

Трънското село Филиповци се увеличи с двама жители през изминалата 2016 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Двамата нови филиповчани са на възраст около 65 години и са дошли от София. Те са вписани в адресната книга и настоящата им регистрация е в трънското село.

Въпреки добрата новина, населението на селото е намаляло с 20 човека за 2016 година. Това каза кметът на населеното място Самуил Стоилов.

Филиповци е най-многолюдното село в трънско. Според данните то е населявано от около 140 човека, въпреки че бройката варира и през топлите месеци селото нараства.

Местните жители срещат трудности при мобилната им връзка, тъй като обхватът на всичките GSM оператори или го няма, или е много слаб. Връзката с интернет във Филиповци също е оскъдна.

През последните 3-4 месеца се появил друг проблем – налягането на водата от чешмите рязко спаднало. Причината са аварии по водопроводната мрежа, по които трънския клон на ВиК работи, каза още кметът Самуил Стоилов.

Село Филиповци е старо средновековно селище, вписано в списъците на джелепкешаните от 1576 година под името Филипофча, към кааза Изнебол. При теренни проучвания през 70-те години на миналия век археолозите разкриват няколко по-стари и древни селища в землището на сегашното село. През 1985 година селото има 416 жители.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...