ВиК-Трън: Тръбите под земята замръзнаха, такова вледеняване на почвата не е имало от 1939-а година

В почти всички села в трънско има проблем с водата. Чешмите в населените места или не текат, или налягането е слабо. Причината за това са замръзнали тръби, обясни за Zapadno.com началникът на ВиК-Трън Тодор Георгиев

“По селата обикновено сградни водопроводни отклонения замръзват, защото замръзването на почвата в момента е над 80 сантиметра за Трън. Почвата е толкова твърда, че все едно разбиваме бетон. Чакаме температурите да се вдигнат, но проблем има навсякъде.”, каза началникът на трънския клон на водопреносното дружество.

Такъв проблем в трънско не е наблюдаван от 1939-а година, когато отново почвата е замръзнала на сериозна дълбочина и е вледенила тръбите.

“През последните седмици температурите тук паднаха до -25 градуса и се задържаха ниски в продължение на няколко седмици. Това оказа влияние за замръзването на почвата.”, поясни още Тодор Георгиев.

Вчера екипът му е работил по авария на водопровод. Наложило се е в продължение на 3 часа с багер с чук да се пробива дупка с размери метър на метър.

Друг проблем е, че няма достатъчен дебит в резервоарите за захранване на населените места.

Днес ВиК служителите са отстранявали аварии в селата Вулкан, Филиповци и Туроковци. Авария има и на улица “Васил Левски” в град Трън. Три са абонатите, които в момента нямат вода в района на улицата.

Клонът на ВиК-Трън поддържа 35 населени места в трънско, а останалите 17 села в общината се поддържат самостоятелно. 170 километра са тръбите, които са под крилото на ВиК-Трън. Някои от основните водопроводи са на труднодостъпни места в планината. Често се налага на ВиК служителите да ходят пеша с километри и с кирки на гръб, за да отстранят авария.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...