ВиК-Трън: Тръбите под земята замръзнаха, такова вледеняване на почвата не е имало от 1939-а година

В почти всички села в трънско има проблем с водата. Чешмите в населените места или не текат, или налягането е слабо. Причината за това са замръзнали тръби, обясни за Zapadno.com началникът на ВиК-Трън Тодор Георгиев

“По селата обикновено сградни водопроводни отклонения замръзват, защото замръзването на почвата в момента е над 80 сантиметра за Трън. Почвата е толкова твърда, че все едно разбиваме бетон. Чакаме температурите да се вдигнат, но проблем има навсякъде.”, каза началникът на трънския клон на водопреносното дружество.

Такъв проблем в трънско не е наблюдаван от 1939-а година, когато отново почвата е замръзнала на сериозна дълбочина и е вледенила тръбите.

“През последните седмици температурите тук паднаха до -25 градуса и се задържаха ниски в продължение на няколко седмици. Това оказа влияние за замръзването на почвата.”, поясни още Тодор Георгиев.

Вчера екипът му е работил по авария на водопровод. Наложило се е в продължение на 3 часа с багер с чук да се пробива дупка с размери метър на метър.

Друг проблем е, че няма достатъчен дебит в резервоарите за захранване на населените места.

Днес ВиК служителите са отстранявали аварии в селата Вулкан, Филиповци и Туроковци. Авария има и на улица “Васил Левски” в град Трън. Три са абонатите, които в момента нямат вода в района на улицата.

Клонът на ВиК-Трън поддържа 35 населени места в трънско, а останалите 17 села в общината се поддържат самостоятелно. 170 километра са тръбите, които са под крилото на ВиК-Трън. Някои от основните водопроводи са на труднодостъпни места в планината. Често се налага на ВиК служителите да ходят пеша с километри и с кирки на гръб, за да отстранят авария.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...