Жител на с. Насалевци: Всички празници на селото са се правили под 638-годишния дъб, пораснах под сянката на дървото

Вековният дъб в трънското село Насалевци е сплотявал млади и стари под короните си. Това каза за Zapadno.com местният жител Сашка Иванова.

“Дъбът е известен като Поди Дуб. Едно време там са се случвали всички празници на селото – сватби и други обичаи. През моите години не съм присъствала на такова събиране, но пък като дете съм расла под сянката на дъба.”, сподели Сашка Иванова. Насалевката живее в град Трън, където и работи като учител в СУ “Гео Милев”.

В сряда ученици от школото, в което работи представиха презентации за 638-годишния дъб от село Насалевци. Освен презентации с интересни факти за дървото, децата от трънското училище са направили плакат и постер. Ако сте пропуснали, прочетете: Ученици от СУ „Гео Милев“ в Трън направиха презентации, плакат и постер за 638-годишния дъб от село Насалевци

От 1 февруари до 1 часа, на 1 март ще може да се гласува в международния конкурс за “Европейско дърво на годината 2017”. В конкурса България е представена от Насалевския гигант. През 2016 година дървото беше удостоено с титлата „Дърво с корен“. Отличието ще бъде отпразнувано утре в механа „Гергана“ в село Насалевци, където ще се съберат трънчани, които живеят в София, Перник, Трън и селата.

Вековният дъб расте до външната стена на църквата „Рождество Богородично“ в селото.

Снимка: Людмила Гюрова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...