Жител на с. Насалевци: Всички празници на селото са се правили под 638-годишния дъб, пораснах под сянката на дървото

Вековният дъб в трънското село Насалевци е сплотявал млади и стари под короните си. Това каза за Zapadno.com местният жител Сашка Иванова.

“Дъбът е известен като Поди Дуб. Едно време там са се случвали всички празници на селото – сватби и други обичаи. През моите години не съм присъствала на такова събиране, но пък като дете съм расла под сянката на дъба.”, сподели Сашка Иванова. Насалевката живее в град Трън, където и работи като учител в СУ “Гео Милев”.

В сряда ученици от школото, в което работи представиха презентации за 638-годишния дъб от село Насалевци. Освен презентации с интересни факти за дървото, децата от трънското училище са направили плакат и постер. Ако сте пропуснали, прочетете: Ученици от СУ „Гео Милев“ в Трън направиха презентации, плакат и постер за 638-годишния дъб от село Насалевци

От 1 февруари до 1 часа, на 1 март ще може да се гласува в международния конкурс за “Европейско дърво на годината 2017”. В конкурса България е представена от Насалевския гигант. През 2016 година дървото беше удостоено с титлата „Дърво с корен“. Отличието ще бъде отпразнувано утре в механа „Гергана“ в село Насалевци, където ще се съберат трънчани, които живеят в София, Перник, Трън и селата.

Вековният дъб расте до външната стена на църквата „Рождество Богородично“ в селото.

Снимка: Людмила Гюрова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...