Ръководителят на групата от с. Гигинци разказа на деца от био детска градина за “Сурова” в брезнишкия исторически музей – СНИМКИ

Ръководителят на сурвакарската група от село Гигинци Петър Божков разказа на деца от столична детска градина за традиционния празник “Сурова”, предаде репортер на Zapadno.com.

Децата от частната био детска градина “Монтесори Хай!” научиха интересни факти за “Сурова”. Това се случи днес при посещението им в общинския исторически музей в град Брезник. Уредниците на музея посрещнаха 16 деца от градината и ги въведоха в магията на фестивала. В изложбената зала на институцията ги очакваше Петър Божков, който е ръководител на сурвакарската група на село Гигинци. Специално за срещата той беше докарал облеклото си, маски, медали, чанове, грамоти и снимки на групата.

Малките гости също изработват сурвакарски маски в детската градина. Децата с интерес подхождат към традицията, каза учителят Милка Димова.

“Очаквахме малко по-голяма експозиция и да видим облечен кукер на живо, защото децата от това се вълнуват. Никое от тях не е виждало на живо кукер, само сме гледали снимки. Всяка година огромен интерес представлява разказа за кукерските игри, за фестивала.”, сподели още Милка Димова.

Идеята за посещението на децата в музея е на служител от детската градина, който е от Брезник.

Освен, че научиха нещо интересно за фестивала “Сурова”, малките гости се снимаха с медалите, маските и облеклото на групата от село Гигинци.

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...