Трънчани се събраха на печено прасе и спържа, за да отпразнуват титлата “Дърво с корен” за 2016 на вековния дъб от с. Насалевци

50 човека с корени от трънско се събраха в механа “Гергана” в село Насалевци, за да отпразнуват титлата „Дърво с корен“ за 2016 година на 638-годишния дъб, който расте в населеното място, научи Zapadno.com.

Празнуващите трънчани са от София, Перник, Трън и селата. На трапезата в механата, която е отворена специално за случая са били подредени печено свинско върху канапе, скара, всякакъв вид салати, баници, френска селска торта, тутманик, погачи и спържа (трънски деликатес, който съдържа месо, черва, сърце, праз лук, стрити сухи чушки и други тайни съставки), каза един от организаторите на срещата Людмила Гюрова.

“Бъбреци също се слагат в спържата. Готви се продължително време на бавен огън като се бърка непрекъснато.”, сподели за спържата Людмила Гюрова.

Вековният дъб расте до външната стена на църквата „Рождество Богородично“ в селото.

На 1 февруари започна гласуването в международния конкурс за “Европейско дърво на годината 2017”, в който участва и дъбът от село Насалевци. Той представя България в конкурса. Гласуването ще продължи до 1 часа, на 1 март. Подкрепете дървото като гласувате през линка след текста.

http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx?lang=bg-BG

Снимка: Людмила Гюрова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...