Трънчани се събраха на печено прасе и спържа, за да отпразнуват титлата “Дърво с корен” за 2016 на вековния дъб от с. Насалевци

50 човека с корени от трънско се събраха в механа “Гергана” в село Насалевци, за да отпразнуват титлата „Дърво с корен“ за 2016 година на 638-годишния дъб, който расте в населеното място, научи Zapadno.com.

Празнуващите трънчани са от София, Перник, Трън и селата. На трапезата в механата, която е отворена специално за случая са били подредени печено свинско върху канапе, скара, всякакъв вид салати, баници, френска селска торта, тутманик, погачи и спържа (трънски деликатес, който съдържа месо, черва, сърце, праз лук, стрити сухи чушки и други тайни съставки), каза един от организаторите на срещата Людмила Гюрова.

“Бъбреци също се слагат в спържата. Готви се продължително време на бавен огън като се бърка непрекъснато.”, сподели за спържата Людмила Гюрова.

Вековният дъб расте до външната стена на църквата „Рождество Богородично“ в селото.

На 1 февруари започна гласуването в международния конкурс за “Европейско дърво на годината 2017”, в който участва и дъбът от село Насалевци. Той представя България в конкурса. Гласуването ще продължи до 1 часа, на 1 март. Подкрепете дървото като гласувате през линка след текста.

http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx?lang=bg-BG

Снимка: Людмила Гюрова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...