Още 6,1 милиона евро идват от Европейската комисия към България за опазване на границата и за мерки срещу миграционния поток

Европейската комисия одобри още един транш от спешната финансова помощ за опазване на българската граница и за мерки срещу миграционния поток.

Председателят Жан-Клод Юнкер обеща миналия септември в Братислава до 160 милиона евро извънредно финансиране за страната ни. Днес България получава още 6,1 милиона евро, уточни пред БНР говорителят по миграцията Туве Ернщ. 

“Тази сума допълва вече предоставеното финансиране за България от октомври 2016-а насам. Общо то вече възлиза на почти 155 милиона евро.”, каза говорителят по миграцията.

3,6 млн.евро от днешния транш отиват за Международната организация по миграция, чиито екипи в България работят за защитата на малолетни мигранти без придружител. Неправителствената организация ще работи и за консултиране на мигрантите и за тяхното доброволно завръщане в родината, ако не получат бежански статут. Други 2,5 милиона евро за Международната организация по миграция ще покрият вече предприети мерки от МВР за подобряване управлението на миграцията и българската система за даване на убежище, допълват от Еврокомисията. От ЕК добавиха, че България е подала заявления за още проекти, чието спешно финансиране предстои да бъде разгледано.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...