“Ентусиасти” се опитали да построят тоалетна на един метър от ствола на вековния дъб в село Насалевци

Вековният дъб в трънското село Насалевци, на когото цяла пернишка област се удивлява има нужда от специални мерки за удължаването на живота му. Това сподели трънчанката Людмила Гюрова в ефира на телевизия “Кракра“.

“Специалистите казват, че заради тези отчупени клони по естествен път и когато не е било отрязано навреме, и заради това, че някакви “ентусиасти” са искали на един метър от ствола на дървото да построят тоалетна доста е навредено на дървото.”, разказа пред телевизия “Кракра” Людмила Гюрова и допълни, че трябва да се вземат мерки, за да се удължи животът на вековния дъб.

“Община Трън винаги е помагала на такива инициативи и в този случай ще се отзовем. Със специалисти ще видим какво е необходимо да се направи за дървото и съответно ще направим необходимото, за да удължим живота му.”, каза зам. кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

638-годишният дъб в село Насалевци имал близнак, който растял до него, но през 70-те години на 20 век гръмотевица го изпепелила.

На 1 февруари започна гласуването в международния конкурс за „Европейско дърво на годината 2017“. Дъбът от село Насалевци представя България в конкурса. Гласуването ще продължи до 1 часа, на 1 март. Подкрепете дървото като гласувате през линка след текста.

http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx?lang=bg-BG

Снимка: Людмила Гюрова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...