“Ентусиасти” се опитали да построят тоалетна на един метър от ствола на вековния дъб в село Насалевци

Вековният дъб в трънското село Насалевци, на когото цяла пернишка област се удивлява има нужда от специални мерки за удължаването на живота му. Това сподели трънчанката Людмила Гюрова в ефира на телевизия “Кракра“.

“Специалистите казват, че заради тези отчупени клони по естествен път и когато не е било отрязано навреме, и заради това, че някакви “ентусиасти” са искали на един метър от ствола на дървото да построят тоалетна доста е навредено на дървото.”, разказа пред телевизия “Кракра” Людмила Гюрова и допълни, че трябва да се вземат мерки, за да се удължи животът на вековния дъб.

“Община Трън винаги е помагала на такива инициативи и в този случай ще се отзовем. Със специалисти ще видим какво е необходимо да се направи за дървото и съответно ще направим необходимото, за да удължим живота му.”, каза зам. кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

638-годишният дъб в село Насалевци имал близнак, който растял до него, но през 70-те години на 20 век гръмотевица го изпепелила.

На 1 февруари започна гласуването в международния конкурс за „Европейско дърво на годината 2017“. Дъбът от село Насалевци представя България в конкурса. Гласуването ще продължи до 1 часа, на 1 март. Подкрепете дървото като гласувате през линка след текста.

http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx?lang=bg-BG

Снимка: Людмила Гюрова

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...