Общо 27 политически формации – 18 партии и 9 коалиции ще участват на предсрочните парламентарни избори

Общо 27 политически формации – 18 партии и 9 коалиции, са заявили в ЦИК участие за предсрочните парламентарни избори, като част от тях вече са регистрирани, а други чакат проверка на списъците с подписи. Това съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов след края на срока за регистрация, който изтече в 17 ч. в сряда, 8 февруари, пише “Дневник“.

В последния ден се регистрираха някои от основните политически формации като ДПС и “БСП за България”. Участие в изборите в коалиция успя да заяви и проектът на бившия правосъден министър Христо Иванов “Да, България”. След показния успешен опит да се блокира самостоятелното й участие в предсрочните избори “Да, България” успя за ден да договори коалиция със “Зелените” и ДЕОС и да събере много над нужните подписи за регистрацията в ЦИК. Така два часа преди крайни срок в сряда коалиция “Движение Да, България” внесе документи в ЦИК и на практика е на крачка от участие в предсрочния парламентарен вот на 26 март. Предстои комисията да се произнесе с решение, което допуска коалицията до изборите.
В понеделник изненадващо стана ясно, че три жалби – две от които видимо фалшиви, са внесени в последния момент и блокират регистрацията на “Да, България” в съда. Така движението нямаше как да се запише в ЦИК за самостоятелно участие във вота. Това постави формацията в цайтнот, но активисти на “Да, България” във вторник организираха и успяха да съберат над 20 000 подписа за явяването в коалиция. По закон са необходими 2500 подписа. А междувременно формацията успя да договори коалиционни си отношения със “Зелените” и ДЕОС. “Малко тържество на нашата демокрация”, така Иванов определи голямата подкрепа след внасянето на документите. Той благодари на партиите в коалицията и определи общите им приоритети: “борба за върховенство на закона, за отвоюване на българската държава от корупционния плен, за чиста политика и околна среда, за просперитет”.

Иванов обясни, че не знае кои са конкретните податели на фалшивите жалби, но според него това са хората, които искат да запазят корупционните дела в България. Една от фалшивите жалбите бе с данните на члена на изпълнителния съвет Вера Асенова. Във вторник тя оттегли жалбата, подписана от нейно име, и подаде сигнал в прокуратурата за неправомерно използване на данните и, пише “Дневник“.

Самостоятелно на предсрочните парламентарни избори ще се явят ГЕРБ, ДПС, партията “Воля” на бизнесмена Веселин Марешки, Движение за радикална промяна “Българската пролет” на бившия депутат от Патриотичния фронт и впоследствие независим Велизар Енчев, “Глас народен” на Светльо Витков, ромската “Движение за равноправен обществен модел” (ДРОМ), Партия на Зелените и други по-малки партии. Казус създаде формацията на Николай Бареков, който очаква потвърждение от съда за новото си име “Презареди България” и се регистрира в ЦИК със старото – “България без цензура”.

Сред коалициите, които са подали заявление за участие в предсрочния вот, са “Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО”, Реформаторският блок, “Коалиция на недоволните”, обединението между партиите на бившия президент Първанов и Татяна Дончева “АБВ – Движение 21”, “Обединение ДОСТ” между Лютви Местан и Орхан Исмаилов, коалиция “Нова република” с председател Радан Кънев и др.

В сряда освен “Движение Да, България” списъка допълни също и “БСП за България”. Някои от формациите вече са са получили регистрация за участие, а останалите са регистрирани при т.нар. неприключила процедура, докато приключат проверките на списъците с избирателите в подкрепа на регистрацията до 11 февруари. Ако при проверката всичко е наред, регистрацията се запазва – ако не, тя бива заличена, а формацията може да обжалва до 18 февруари. До 22 февруари регистрираните формации трябва да подали листите си към районните избирателни комисии.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...