ШОК! Фекалиите и отпадни води на град Трън се изливат в река Ерма, която според защитниците на трънската природа е в “добро екологично състояние” – СНИМКИ

Отпадните води на град Трън се изливат директно в коритото на река Ерма, която преминава през населеното място, установи проверка на Zapadno.com.

За съжаление река Ерма не е толкова чиста колкото ни се иска. Четири колектора от няколко квартала на Трън се вливат директно в реката. Водата по тях е фекална или отпадна от домакинствата и институциите в града. Десетки PVC тръби от заведения и дори от модерната обществена тоалетна в града водят мръсна вода към река Ерма. Пречиствателна станция в или около града няма.

“Няма пречиствателна станция и никога не е имало. Чух, че има сериозно движение да се направи такава. Отпадните води се изливат в реката колкото и лошо да звучи.”, каза пред Zapadno.com началникът на ВиК-Трън Тодор Георгиев.

От Община Трън казаха, че в близко бъдеще няма да се стартира проект за изграждане на пречиствателна станция.

“Като бях малка се къпах в реката, но сега не смея да влезна.”, каза учителка от детска градина “Ален Мак”, докато обективът на Zapadno.com снимаше вливането на отпадни води в реката.

Повечето живеещи в Трън знаят накъде отива водата им от тоалетната, банята и мивката. Вероятно хората, които в средата на месец декември 2016 година протестираха пред Министерството на околната среда и водите са били подведени и не знаят, че реката отдавна се замърсява денонощно.

На 13 декември протестиращите внесоха декларация до Министерството и ВЕЕС (Висш експертен екологичен съвет), в която се противопоставиха на инвестиционното предложение за добив на злато в землището на Трън. В декларацията си недоволните хора написаха:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В тези няколко абзаца 40-те трънчани изразяват опасението си, че река Ерма може да бъде замърсена от добива, въпреки че инвеститорът ще има своя пречиствателна станция и не предвижда никакви оттичания на води от мината към Ерма.

Друг проблем със замърсяването на река Ерма в района на Трън са изхвърлените в устието и боклуци. Мръсната вода се носи от града направо към Ждрелото, където наскоро бяха построени места за отдих. Хиляди са посетителите на Ждрелото през летния сезон, някои от тях дори се къпят във водите на река Ерма без да подозират какво се влива в тях. Факт от години, който е ясен за живеещите в Трън, но може би неясен за сформираните наскоро сдружения за защита на трънската природа.

Всеки читател и жител на община Трън може сам да прецени колко е чиста Ерма в момента. Разгледайте снимките на отпадните канали и боклуците, с които река Ерма е замърсена.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...