Базар със запазени от предишни години мартеници ще събира средства за лечението на 3-годишния Никола и 12-годишния Жоро

Девети конкурс за мартеници “Пижо и Пенда” за изработка на най-голяма, най-дълга, най-оригинална мартеница, пано и обемна кукла организира читалище “П. К. Яворов – 1926 г.” в село Мещица и сдружение “Дай, бабо, огънче!” в Перник. Това съобщи информационният читалищен център в Перник. Проявата е съфинансирана от община Перник, предаде БТА.

В конкурса традиционно участват деца от цялата страна. В миналогодишното издание са се включили и деца от 15 български училища в чужбина, като най-много мартеници са изпратили българчета от Испания.
Достоверност, художествена стойност и оригиналност са критериите за разпределяне на наградите в три възрастови групи – до 7 г., 7-14 г. и над 14 г. Крайният срок за изпращане на мартениците е 20 февруари 2017 г.

От всички издания досега са събрани около 9 000 мартеници, съобщи председателят на читалище “П.К. Яворов – 1926г.” Жана Йорданова.

Най-красивите червено-бели символи ежегодно се показват в три изложби. Част от мартениците се раздават на 1 март на перничани по време на обичая “Мартуване”, също и във влака Перник-София, както и в социални домове. Мартеници се предоставят и за благотворителна цел.

До два дни ще бъде открит базар със запазени от предишни години червено-бели символи. Събраните средства ще бъдат дарени за лечението на 11-годишния Георги от Перник и 3-годишния Никола с потекло от Брезник, каза още Йорданова.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...