Брезнишкото село Бегуновци ще отбележи Деня на лозаря с традиционно зарязване, дегустация на вино и ракия и народна певица

В брезнишкото село Бегуновци ще отбележат празника Трифон Зарезан за 17-та година, предаде репортер на Zapadno.com.

Традиционното честване ще започне във вторник (14 февруари) от 10:30 часа в центъра на селото. Този, който миналата година е бил домакин предава специална гега на новия домакин, който ще зареже лозето. След този ритуал попът на селото изчита молитва за благословия на лозарите и останалите хора в Бегуновци.

Новият домакин не се избира на принцип, а се редуват отделните хора от селото, тъй като местното население не е голямо.

Инициативата за честване на Трифон Зарезан е създадена през 2000 година от местният жител Стоил Гергинов. Той е създал кръжок в селото, чрез който обучавал хората на всичко свързано с лозарството.

След зарязването всички присъстващи ще се насочат към читалището, където комисия ще дегустира домашни вино и ракия. Организаторите са предвидили и томбола за участниците.

В празничната част на програмата ще се включат акордеонист и самодейната народна певица Елена Димитрова.

Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари, а не когато Българската православна църква тържествено чества Трифоновден. Той е един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...