Брезнишкото село Бегуновци ще отбележи Деня на лозаря с традиционно зарязване, дегустация на вино и ракия и народна певица

В брезнишкото село Бегуновци ще отбележат празника Трифон Зарезан за 17-та година, предаде репортер на Zapadno.com.

Традиционното честване ще започне във вторник (14 февруари) от 10:30 часа в центъра на селото. Този, който миналата година е бил домакин предава специална гега на новия домакин, който ще зареже лозето. След този ритуал попът на селото изчита молитва за благословия на лозарите и останалите хора в Бегуновци.

Новият домакин не се избира на принцип, а се редуват отделните хора от селото, тъй като местното население не е голямо.

Инициативата за честване на Трифон Зарезан е създадена през 2000 година от местният жител Стоил Гергинов. Той е създал кръжок в селото, чрез който обучавал хората на всичко свързано с лозарството.

След зарязването всички присъстващи ще се насочат към читалището, където комисия ще дегустира домашни вино и ракия. Организаторите са предвидили и томбола за участниците.

В празничната част на програмата ще се включат акордеонист и самодейната народна певица Елена Димитрова.

Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари, а не когато Българската православна църква тържествено чества Трифоновден. Той е един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...