Над 8 хиляди посещения за 2016 година в библиотеката в Трън, местните читатели с интерес към духовната литература

8756 посещения са направени през 2016 година в библиотеката в Трън. Голям брой от посещенията са за използване на компютърните и копирни услуги, които библиотеката предлага. Едва 680 от посещенията са за заемане на книга, предаде репортер на Zapadno.com.

“По-малко са четящите спрямо използващите компютърните услуги. Повечето заели книги са възрастни, а децата са предимно на компютрите в библиотеката. Има малки изключения от малките посетители, които също заемат книги за четене у дома.”, каза главният библиотекар Цветанка Йорданова.

За 2016 година в библиотеката към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” са закупени около 200 нови книги. Средствата за новите заглавия са от приходите на библиотеката.

“В новите книги фигурира предимно художествена литература. От около две години има много голям интерес към духовната литература, езотериката. Доста сме взели от тази литература, защото се търси.”, допълни Цветанка Йорданова.

Практиката на библиотеката е да закупува книги спрямо търсенията на посетителите.

Наблюденията на главния библиотекар на Трън са, че повечето посетители, заемащи книги са сериозни. Но има и такива, които са несериозни и забавят връщането на книги. Така наречените несериозни читатели са предимно ученици, които са заели книги преди лятната ваканция и са ги захвърлили настрани.

Библиотеката търси закъснелите книги чрез Фейсбук групата си, в която членуват голяма част от младите читатели. Така събирането на книгите става по-ефективно, безплатно и бързо, тъй като преди се е налагало да се изпращат писма до адрес. Фейсбук групата на библиотеката може да харесате като натиснете ТУК. В нея редовно се качват информации относно инициативи и постъпили нови книги.

Три са новите заглавия за месец януари, 2017 година, които са закупени от библиотеката – “Ученията на Толтеките”, “Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” и “Клетка”.

Към библиотеката работи отдел “Краезнание”. Чрез него учениците-читатели всяка седмица, по два пъти се запознават с трънските нрави и обичаи. Лекциите са водени от историк от Трън.

В началото на месец април институцията ще отбележи “Деня на детската книга”. Кампанията е насочена към учениците 1-и до 4-и клас от СУ “Гео Милев”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...