Директорът на общинския исторически музей в Брезник А. Асенова разказа на бегуновчани за празника Трифон Зарезан

За традицията и измененията покрай празника Трифон Зарезан разказа директорът на общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова на жители и гости на село Бегуновци, предаде репортер на Zapadno.com.

Аниела Асенова разказа за празника на присъстващите гости в двора на 82-годишния бегуновчанин бай Ангел, който стана тазгодишния носител на лозарската гега, която се предава от домакин на домакин по повод Трифон Зарезан.

На днешната дата по стар стил се отбелязва и Свети мъченик Трифон. До 1968 година той е бил почитан именно на тази дата. След това обаче е възприет Григорианският календар и така Българската православна църква възприема датата за почитане на светеца на 1 февруари. Според народните традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий – бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували така наречените дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.

Директорът на историческия музей връчи на Теофил Теофилов, който е син на бай Ангел, грамота за продължение и утвърждаване на традицията за ритуално честване на празника Трифон Зарезан.

Какъв беше духът на Трифон Зарезан в село Бегуновци, вижте като прочетете:

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...