Директорът на общинския исторически музей в Брезник А. Асенова разказа на бегуновчани за празника Трифон Зарезан

За традицията и измененията покрай празника Трифон Зарезан разказа директорът на общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова на жители и гости на село Бегуновци, предаде репортер на Zapadno.com.

Аниела Асенова разказа за празника на присъстващите гости в двора на 82-годишния бегуновчанин бай Ангел, който стана тазгодишния носител на лозарската гега, която се предава от домакин на домакин по повод Трифон Зарезан.

На днешната дата по стар стил се отбелязва и Свети мъченик Трифон. До 1968 година той е бил почитан именно на тази дата. След това обаче е възприет Григорианският календар и така Българската православна църква възприема датата за почитане на светеца на 1 февруари. Според народните традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий – бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували така наречените дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.

Директорът на историческия музей връчи на Теофил Теофилов, който е син на бай Ангел, грамота за продължение и утвърждаване на традицията за ритуално честване на празника Трифон Зарезан.

Какъв беше духът на Трифон Зарезан в село Бегуновци, вижте като прочетете:

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...