Министерство на околната среда и водите: Липсата на кадри създава проблеми във водния сектор, това е въпрос на държавната политика

Липсата на квалифицирани кадри във водния сектор ще доведе до проблеми при изпълнението на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България и Общата стратегия за управление и развитие на хидромелиоративното и хидротехническо строителство, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

„Без кадри не може да се осъществи качество в нито една дейност“, обясни министърът на околната среда и водите Ирина Костова на среща с представители на Министерството на земеделието и храните и Националното сдружение на общините в Република България.

Присъстващите се обединиха около разбирането, че въпросът с кадрите е държавна политика, а хидромелиоративното и хидротехническото строителство трябва да влязат в списъка на защитените специалности, за да функционират занапред нормално Басейновите дирекции, РИОСВ, „Напоителни системи“ ЕАД и общините. На срещата бяха обсъдени и проблемите около стопанисването и управлението на общинските язовири, чистотата на атмосферния въздух, отчисленията и обезпеченията при депонирането на отпадъци, подготовката на документи за кандидатстване по ОПОС и други.

Експертите настояха МОСВ да изработи диференциран подход към язовирите и предложиха за областните управи държавата да намери финансиране за проекти за почистване на речните корита извън населените места. За чистотата на атмосферния въздух е необходим нов стандарт на въглищата за горене и работеща данъчна политика по вноса на стари автомобили. МОСВ настоява общините да изградят мониторингова система за следене на чистота на въздуха, която да се свърже с националната, а данните от автоматичните измервателни станции, където има такива, да са свързани с интернет страниците на общините, за да се информират онлайн гражданите.

Срещата се проведе по инициатива на министъра на околната среда и водите в служебното правителство Ирина Костова. В нея участваха зам.-министрите Красимир Живков, Мариела Начева и Ренета Колева, директори на дирекции в МОСВ, зам.-министърът на земеделието и храните Иван Палигоров, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Р България Гинка Чавдарова, заместникът й Емил Савов и кметове на общини.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...