Най-възрастният сурвакар в брезнишко – бай Ангел заряза лозето си и почерпи с домашно вино на Трифон Зарезан в село Бегуновци – ВИДЕО + СНИМКИ

82-годишният бай Ангел, който е от сурвакарската група на брезнишкото село Бегуновци заряза лозето си на Трифон Зарезан пред жители и гости на празника, предаде репортер на Zapadno.com.

Домакинът, който посрещна жители и гости на Бегуновци е най-възрастният сурвакар в брезнишко. Да уважат празника бяха дошли зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска, директорът на общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова и уредниците на институцията, кметът на Бегуновци Соня Славова, директорът на читалище “Просвета” Таня Матева и други официални гости.

За доброто настроение се погрижиха самородната певица Елена Димитрова, която е бегуновска снаха и акордеонистите от оркестър “Веселина”-Перник. Те изпълниха най-обичаните български хора и песни от граовско, радомирско и други краища на България.

Малко преди 11 часа група от жители и гости на Бегуновци се отправи от площада към къщата на домакина бай Ангел и и семейството му.

На двора в къщата роднините на бай Ангел посрещнаха гостите с бонбони, баници, сладкиши и други домашно приготвени храни.

Свещенник разказа за история за виното и Ной. След това той прочете молитва и благослови присъстващите.

Бай Ангел побърза да зареже лозето си и покани гостите на домашно вино и хоро под съпровода на акордеонистите.

Преди гостите да се отправят към местно заведение, за да празнуват директорът на общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова разказа подробности за празника Трифон Зарезан и връчи грамота на Теофил Теофилов, който е син на бай Ангел за продължение и утвърждаване на традицията.

Празничната част от програмата се състоеше в дегустация на домашни вино и ракия, томбола, награди и музикално веселие в заведение на центъра на село Бегуновци.

КАК СЕ ОТБЕЛЯЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН В БЕГУНОВЦИ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО И СНИМКИТЕ НА ZAPADNO.COM:

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...