Най-възрастният сурвакар в брезнишко – бай Ангел заряза лозето си и почерпи с домашно вино на Трифон Зарезан в село Бегуновци – ВИДЕО + СНИМКИ

82-годишният бай Ангел, който е от сурвакарската група на брезнишкото село Бегуновци заряза лозето си на Трифон Зарезан пред жители и гости на празника, предаде репортер на Zapadno.com.

Домакинът, който посрещна жители и гости на Бегуновци е най-възрастният сурвакар в брезнишко. Да уважат празника бяха дошли зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска, директорът на общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова и уредниците на институцията, кметът на Бегуновци Соня Славова, директорът на читалище “Просвета” Таня Матева и други официални гости.

За доброто настроение се погрижиха самородната певица Елена Димитрова, която е бегуновска снаха и акордеонистите от оркестър “Веселина”-Перник. Те изпълниха най-обичаните български хора и песни от граовско, радомирско и други краища на България.

Малко преди 11 часа група от жители и гости на Бегуновци се отправи от площада към къщата на домакина бай Ангел и и семейството му.

На двора в къщата роднините на бай Ангел посрещнаха гостите с бонбони, баници, сладкиши и други домашно приготвени храни.

Свещенник разказа за история за виното и Ной. След това той прочете молитва и благослови присъстващите.

Бай Ангел побърза да зареже лозето си и покани гостите на домашно вино и хоро под съпровода на акордеонистите.

Преди гостите да се отправят към местно заведение, за да празнуват директорът на общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова разказа подробности за празника Трифон Зарезан и връчи грамота на Теофил Теофилов, който е син на бай Ангел за продължение и утвърждаване на традицията.

Празничната част от програмата се състоеше в дегустация на домашни вино и ракия, томбола, награди и музикално веселие в заведение на центъра на село Бегуновци.

КАК СЕ ОТБЕЛЯЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН В БЕГУНОВЦИ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО И СНИМКИТЕ НА ZAPADNO.COM:

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...