Електронният вот под въпрос: Държавата не може да си набави машини за гласуване от Европейския съюз и САЩ

Министерският съвет е провел проучване, което показва, че от Евросъюза и Щатите не могат да се осигурят машини за вота у нас.

Проучването, направено от дипломатическите ни мисии, не дава основания, че необходимият брой машини за изборите може да бъде осигурен. То показало, че в Словения има машинно гласуване, но е само за хора в неравностойно положение. Във Франция е частично и експериментално, а в Холандия необходимият ресурс бил в ръцете на общините, съобщи “България Он Ер“.

От фирмата, която досега е осигурявала машинното гласуване, обаче имат съвсем друга информация. Изплънителният директор на фирмата Асен Тодоров заяви, че в Нидерландия тази форма на гласуване е забранена заради некачествени машини, които след това най-веорятно са били използвани за скрап.

Според Тодоров в държавите от Латинска Америка има достатъчно необходима техника. Кратките срокове на обществената поръчка, която във вторник ЦИК пусна, както и спецификите в закона, правят осигуряването и трудно. Паралелно с това правителството продължи подготовката за изборите като смени още 7 областни управители. През последната седмица в МС са започнали да постъпват молби за неплатен отпуск от страна на областни управители, за да се включат в партийните листи, заявиха от правителствената пресслужба.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...