Електронният вот под въпрос: Държавата не може да си набави машини за гласуване от Европейския съюз и САЩ

Министерският съвет е провел проучване, което показва, че от Евросъюза и Щатите не могат да се осигурят машини за вота у нас.

Проучването, направено от дипломатическите ни мисии, не дава основания, че необходимият брой машини за изборите може да бъде осигурен. То показало, че в Словения има машинно гласуване, но е само за хора в неравностойно положение. Във Франция е частично и експериментално, а в Холандия необходимият ресурс бил в ръцете на общините, съобщи “България Он Ер“.

От фирмата, която досега е осигурявала машинното гласуване, обаче имат съвсем друга информация. Изплънителният директор на фирмата Асен Тодоров заяви, че в Нидерландия тази форма на гласуване е забранена заради некачествени машини, които след това най-веорятно са били използвани за скрап.

Според Тодоров в държавите от Латинска Америка има достатъчно необходима техника. Кратките срокове на обществената поръчка, която във вторник ЦИК пусна, както и спецификите в закона, правят осигуряването и трудно. Паралелно с това правителството продължи подготовката за изборите като смени още 7 областни управители. През последната седмица в МС са започнали да постъпват молби за неплатен отпуск от страна на областни управители, за да се включат в партийните листи, заявиха от правителствената пресслужба.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...