Началникът на отбраната: Над 5 хиляди военнослужещи не достигат на родната армия, но въпреки това се справяме със задачите си

5600 военнослужещи не достигат на Българската армия. Това обяви вицеадмирал Емил Ефтимов, изпълняващ длъжността началник на отбраната, след края на годишната конференция за състоянието на въоръжените сили, на която присъства и президентът Румен Радев, предаде БНТ.

Обществени поръчки, пуснати от предишното ръководството на военното министерство отиват в прокуратурата, заяви от своя страна служебният министър на отбраната Стефан Янев.

Освен кадровите трудности, се оказа, че и проблеми с обществените поръчки има в министерство на отбраната. Колко сериозни са нарушенията?

Разкритието направи служебният военен министър, който посочи, че при над 100 обществени поръчки в сферата на отбраната при предишния кабинет има нарушения. Докладът е готов и вече е в прокуратурата. Той обаче отказа да назове в кои области са нарушенията.

Министър Янев обеща подробности за нарушенията в обществените поръчки на специална пресконференция до 10 дни.

За първи път президентът Румен Радев участва в годишната конференция на началника на отбраната, не като висш офицер от ВВС, а в качеството си на върховен главнокомандващ. Основните проблеми, изложени от началника на отбраната вицеадмирал Ефтимов не бяха новост за президента. Според доклада продължава негативната тенденция на кадрови дефицит в армията заради ниското заплащане, недостатъчното материално-техническо осигуряване, снаряжението. Най-много незаети бройки има сред редовия състав и военните специалности.

Въпреки кадровите трудности въоръжените сили се справят със задачите си, посочи вицеадмирал Евтимов. Той отчете, че над 1600 военни са охранявали границата през 2016 година, а армията е оказала помощ на населението в 153 критични ситуации, като наводнения, пожари, откриване и спасяване на изчезнали хора, транспортиране по въздуха на медицински екипи и нуждаещи се от спешна помощ.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...