Певицата Елена Димитрова вдигна тост за Трифон Зарезан в село Бегуновци с уникална чаша, подарък от Музея на бусинската керамика

Самородната певица Елена Димитрова вдигна тост на Трифон Зарезан в брезнишкото село Бегуновци с уникална чаша от 1966 година, която и е подарък от Музея на бусинската керамика, предаде репортер на Zapadno.com.

Певицата, която е и бегуновска снаха взе участие в честването на традиционния български празник Трифон Зарезан в Бегуновци. С нея бяха акордеонисти от пернишкия оркестър “Веселина”.

Музикантите развеселиха жителите и гости на селото, които станаха част от традицията, която се отбелязва за 17-та поредна година.

“Аз бях в една програма на историческия музей в Перник за работа с глина. Тогава се сетих, че вкъщи имам много подаръци от известния майстор на бусинската керамика Петър Гигов и си потърсих тази чаша. Още през 13-ти век, при разкопки в Шумен е намерен съд с надпис-послание, когато се пие вино. Така се досетих, че имам такава чаша.”, сподели Елена Димитрова пред Zapadno.com.

Чашата е изработена от Петър Гигов и е личен подарък на певицата от майстора на бусинската керамика.

“Знам, че друг няма такава чаша в България. Преди време с покойния ми съпруг бяхме на гости в музея на Бусинци. Тогава Петър Гигов ни подари някои неща, сред които и чашата.”, каза още Елена Димитрова.

Посланието на майстора чрез подаръка било да се поддържа и знае историята на бусинската керамика.

Към реликвата върви и послание, което гласи: “Този човек, който в пълна шепа, държи таз’ чаша завършваща скръбта, той нека живее радостен, с наслаждение и с желание. Яж и пий за здраве.”

На празничното събиране в заведение в Бегуновци Елена Димитрова прочете посланието и разказа няколко подробности за виното. Накрая не пропусна да вдигне наздравица и да усмихне жителите и гости на селото.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...