Певицата Елена Димитрова вдигна тост за Трифон Зарезан в село Бегуновци с уникална чаша, подарък от Музея на бусинската керамика

Самородната певица Елена Димитрова вдигна тост на Трифон Зарезан в брезнишкото село Бегуновци с уникална чаша от 1966 година, която и е подарък от Музея на бусинската керамика, предаде репортер на Zapadno.com.

Певицата, която е и бегуновска снаха взе участие в честването на традиционния български празник Трифон Зарезан в Бегуновци. С нея бяха акордеонисти от пернишкия оркестър “Веселина”.

Музикантите развеселиха жителите и гости на селото, които станаха част от традицията, която се отбелязва за 17-та поредна година.

“Аз бях в една програма на историческия музей в Перник за работа с глина. Тогава се сетих, че вкъщи имам много подаръци от известния майстор на бусинската керамика Петър Гигов и си потърсих тази чаша. Още през 13-ти век, при разкопки в Шумен е намерен съд с надпис-послание, когато се пие вино. Така се досетих, че имам такава чаша.”, сподели Елена Димитрова пред Zapadno.com.

Чашата е изработена от Петър Гигов и е личен подарък на певицата от майстора на бусинската керамика.

“Знам, че друг няма такава чаша в България. Преди време с покойния ми съпруг бяхме на гости в музея на Бусинци. Тогава Петър Гигов ни подари някои неща, сред които и чашата.”, каза още Елена Димитрова.

Посланието на майстора чрез подаръка било да се поддържа и знае историята на бусинската керамика.

Към реликвата върви и послание, което гласи: “Този човек, който в пълна шепа, държи таз’ чаша завършваща скръбта, той нека живее радостен, с наслаждение и с желание. Яж и пий за здраве.”

На празничното събиране в заведение в Бегуновци Елена Димитрова прочете посланието и разказа няколко подробности за виното. Накрая не пропусна да вдигне наздравица и да усмихне жителите и гости на селото.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...