Служители по програма за временна заетост ще почистят гробнищния парк в Брезник за Задушница

6 служители, които са назначени по програма за временна заетост ще се включат в почистването на гробищния парк в Брезник за Задушница, предаде репортер на Zapadno.com.

В петък служителите ще се включат в почистването на алеите и около контейнерите. През останалото време чистачите поддържат чисти улиците и тротоарите в Брезник.

На гробищата работят постоянно още двама работници, които поддържат района. Те са наети от Община Брезник на граждански договор, каза за Zapadno.com Детелина Виденова – експерт в дирекция “Териториално и селищно устройство и Евроинтеграция“ в Община Брезник.

В събота (18 февруари) е Задушницата преди Великия пост. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името “Задушница” показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...