Служители по програма за временна заетост ще почистят гробнищния парк в Брезник за Задушница

6 служители, които са назначени по програма за временна заетост ще се включат в почистването на гробищния парк в Брезник за Задушница, предаде репортер на Zapadno.com.

В петък служителите ще се включат в почистването на алеите и около контейнерите. През останалото време чистачите поддържат чисти улиците и тротоарите в Брезник.

На гробищата работят постоянно още двама работници, които поддържат района. Те са наети от Община Брезник на граждански договор, каза за Zapadno.com Детелина Виденова – експерт в дирекция “Териториално и селищно устройство и Евроинтеграция“ в Община Брезник.

В събота (18 февруари) е Задушницата преди Великия пост. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името “Задушница” показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...