Бивш кмет: През 60-те години на миналия век жители от няколко трънски села се катериха на връх Руй, за да гледат мачове – ВИДЕО

В средата на 60-те години на миналия век жители на трънските села в подножието на планината Руй са се изкачвали на едноименния връх, за да гледат футболни мачове, предаде репортер на Zapadno.com.

Малцина са хората в трънско, които помнят и знаят за походите в планината Руй, които са били с нестандартна цел. Жители от Туроковци, Зелениград, Главановци и още няколко села са взимали със себе си

“Говориме не за финала, а за предварителните мачове. Тогава Португалия ни би мисля, че с 3 на 0. Това не е толкова важно, но поради това, че нямаше излъчване тука, нямаше приемане на телевизия ние ходихме горе. Качваха агрегати, телевизори и палатки. Мачовете знам беха некаде около осем часа.”, спомня си Иван Тодоров, жител и бивш кмет на село Главановци.

Организираните гледания на мачове на връх Руй са били през месец юли, 1966 година. В тях са взимали участие между 100 и 150 жители от трънските села. Повечето от футболните фенове са се изкачвали пеша, но е имало и такива, които са били с коли и мотори.

В края на 60-те години над село Слишовци бил изграден радио-телевизионен ретранслатор, който покривал подножието около планината Руй.

“Бяхме много млади и енергични. Било ми е интересно. Аз съм бивш футболист и това ми е в сърцето. От там се виждаше София. Виждахме сиянието на София от светлините.”, сподели още бившият кмет Иван Тодоров.

Вижте целия разказа на фона на планината Руй във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...