Бивш кмет: През 60-те години на миналия век жители от няколко трънски села се катериха на връх Руй, за да гледат мачове – ВИДЕО

В средата на 60-те години на миналия век жители на трънските села в подножието на планината Руй са се изкачвали на едноименния връх, за да гледат футболни мачове, предаде репортер на Zapadno.com.

Малцина са хората в трънско, които помнят и знаят за походите в планината Руй, които са били с нестандартна цел. Жители от Туроковци, Зелениград, Главановци и още няколко села са взимали със себе си

“Говориме не за финала, а за предварителните мачове. Тогава Португалия ни би мисля, че с 3 на 0. Това не е толкова важно, но поради това, че нямаше излъчване тука, нямаше приемане на телевизия ние ходихме горе. Качваха агрегати, телевизори и палатки. Мачовете знам беха некаде около осем часа.”, спомня си Иван Тодоров, жител и бивш кмет на село Главановци.

Организираните гледания на мачове на връх Руй са били през месец юли, 1966 година. В тях са взимали участие между 100 и 150 жители от трънските села. Повечето от футболните фенове са се изкачвали пеша, но е имало и такива, които са били с коли и мотори.

В края на 60-те години над село Слишовци бил изграден радио-телевизионен ретранслатор, който покривал подножието около планината Руй.

“Бяхме много млади и енергични. Било ми е интересно. Аз съм бивш футболист и това ми е в сърцето. От там се виждаше София. Виждахме сиянието на София от светлините.”, сподели още бившият кмет Иван Тодоров.

Вижте целия разказа на фона на планината Руй във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...