Романът, в който пернишката журналистка Абена Борисова пише за девствените гори в трънско обра овациите в Бургас

Роман-притча за насилието, маскирано като любов, цената на компромисите и на победата на собствените си страхове и фантоми обра овациите на взискателната бургаска публика, събрала се в Дома на писателя за премиерата на “Фантомите на Линджа” с автор Албена Борисова. Талантлив писател, блестящ филолог и известен журналист, Албена не скри своето вълнение да представи третия си поредна книга пред взискателната бургаска публика, след премиерата й в София и родния на авторката Перник. И, разбира се, остана очарована от интересните въпроси и гостоприемството на бургазлии. Албена е възпитаничка на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, където завършва руска филология, после специализира в руската столица Москва, пише e-burgas.com.

Професионалния й път е тясно свързан с журналистическата професия. Дъли години Албена е кореспондент на вестник “Труд” в Перник, след което продължава професионалния си път в Информационна агенция ПИК. Стотици репортажи, журналистически раследвания, интервюта с интересни хора, знакови имена на нашата епоха са само една малка част от професионалната й биография. Оперативната журналистика, която по принцип отнема цялото време на тези, които работят тази професия, обаче не пречи, а напротив помага и за едно друго, доста по-различно творческо амплоа на Албена Борисова – а именно литературното творчество.

„Журналистиката много помага в работата на един писател, защото се срещаме с всякакви хора, с всякакви съдби. Това много ми е дало, много ме обогатява и историите, които съм виждала сами чакат да бъдат разказани“, казва самата Албена. На литературната сцена тя прави впечатляващ пробив с първата си книга – документално-публицистичната “Зад гърба на КГБ”, следва психологическото фентъзи “Безценка, която не можеше да умре”, а в края на миналата година и представения в Бургас роман “Фантомите на Линджа”. Интригуваща история за любов и насилие, смърт и прераждане, преминава през вълшебните гори на уникалния Трънски край и неговия магически реализъм, пясъците на Сахара и изисканата красота на Флоренция.

Главните герои на “Фантомите на Линджа” са журналистката Линджа и писателят Миодраг. Имената на действащите лица на метафоричния разказ за човешките отношения, себеотдайността, преминаваща в зависимост, деспотизма, прага на поносимостта на душевната болка, границите на страха, са променени. Така или иначе, обаче, първообразът на Линджа е реална жена, която в момента живее в чужбина и работи в организация срещу насилието над жени, разказва авторката и обяснява: “Тук не става дума за кръв, трупове или престрелки. Това е история за онова префинено насилие, маскирано зад най-добрите уж намерения. Героинята всъщност пише книгите на мастития писател Миодраг и никой дори и не подозира за нейното съществуване”.

Битката на Линджа с жестокостта и фантомите се оказва невероятно трудна. А каква е цената на победата, преди всичко над собствените си страхове, читателите ще преоткриват, препрочитайки книгата. “Фантомите на Линджа” е интересна не само откъм своя сюжет, многопластовите си образи, философските послания, но и като успешно съчетание на журналистика и литература. Самата авторка го определя като трънски магически реализъм. На едно от досегашните представяния на книгата си Албена случайно е разбрала, че в Азия били известни гъбите Линд жъ. Те са символ на дълголетието и понеже трудно се откривали, ги наричали фантоми. Та и тя силно се надява това да е закодирано в името на нейната героиня. Поводът пък книгата да бъде представена в Бургас също не е случаен.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...