Днес почитаме Апостола на свободата Васил Левски с факелно шествие в Трън, патронен празник на училището в Брезник и общоградско поклонение в Перник

Ден на почит и преклонение пред може би най-светлата личност в българската история. Но и ден на смирение пред едно свято дело, белязало съдбата на цял един народ.

Честванията на 144 години от смъртта на Апостола на свободата започнаха още вчера. Възпоменанията започнаха от Карлово. Днес в столицата от 17.00 часа ще започне панихида в памет на Левски в храма „Света София”. След това ще се проведе литийно шествие, което ще започне от храма “Света София” до паметника на Васил Левски.

Училище “Васил Левски” в Брезник ще отбележи патронния си празник от 11 часа в читалище “Просвещение-1870”.

Общоградско поклонение „В памет на Апостола“ организират в Перник. То ще започне от 11 часа пред паметника на Васил Левски в областния град.

В град Трън от 18 часа пред читалище “Гюрга Пинджурова-1895” на площад “Владо Тричков” ще започне факелно шествие, в което ще вземат участие ученици от СУ “Гео Милев”.

Денят в Ловеч ще започне с туристическия поход “По стъпките на Апостола”, който ще тръгне от Ловеч до Къкринското ханче през местността “Пази мост”. В 11.30 часа в храм “Успение Богородично” в Ловеч ще бъде отслужена панихида, предаде БНТ.

За 12.30 часа на Къкринското ханче е предвидена живата картина “Клетва на комитетски дейци”, както и ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски.

В 14.00 ще започне дискусията за делото на Апостола с представители на Фондация “Безсмъртни българи” и Теодор Тончев – главен уредник в Регионален исторически музей – Ловеч. Два часа по-късно ще е срещата-разговор за делото на Апостола в Ловешко с проф. д-р Пламен Митев от Исторически факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Гражданското поклонение, организирано от Община Ловеч, на паметника на Васил Левски в Ловеч, ще е от 18 часа. Спектакълът “Последната нощ на Апостола” на ансамбъл “Българе” ще бъде представен в театъра от 19.00 часа. Почти по същото време, от 19.30 часа, от катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” ще тръгне възпоменателно факелно шествие “144 години безсмъртие”. То ще бъде водено от Ловчанския митрополит Гавриил и ще стигне до паметника на Апостола. Организатори са гражданска група “Ловчанци” съвместно с Национално дружество “Традиция” – регионален клон “Васил Левски” – Ловеч.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...